Български продукт е най-ефективен за отказване от тютюнопушенето
Секция: Здраве
27 Февруари 2015 14:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български продукт е най-ефективен за отказване от тютюнопушенето

/КРОСС/Български лекарствен продукт е най-ефикасната фармакотерапия за отказване от тютюнопушенето, доказа независимо проучване на новозеландски учени. Изследването сравнява Tabex® с никотин-заместителна терапия (CASCAID), а резултатите са публикувани в престижното медицинско издание The New England Journal of Medicine. Според данните българският продукт превъзхожда другите средства за прекратяване на вредния навик и то при значително по-ниски разходи и по-кратък период на лечение.

"Цитизин срещу никотин за отказване на тютюнопушенето" ефинансирано от Новозеландския институт за иновации в здравеопазването и е първото в света проучване, сравняващо различните видове терапия. В него са взели участие 1310 пушачи от Нова Зеландия, като половината от тях са получавали българския лекарствен продукт в продължение на двадесет и пет дни, а другата половина в рамките на осем седмици са приемали никотин-заместителната терапия (никотинови дъвки, никотинови лепенки и никотинови дражета за смучене). Разделението в двата клона на изследването е било на случаен принцип по отношение на етнос, пол и ниво на пристрастяване и др.

След проучването ръководителят на новозеландския изследователски екип д-р Натали Уокър обобщава, че "българският лекарствен продукт е ефективно средство за отказване от тютюнопушене, което може да се използва като средство на първи избор за лечение на никотиновата зависимост и трайно отказване от тютюнопушене". По време на самото лечение участниците, приемали Tabex®, са съобщили над 150% по-малко симптоми на никотинова абстиненция в сравнение с никотин-заместителната терапия.

Резултатите показват, че Tabex® е със сравнимо по-добър ефект спрямо никотин-заместителната терапия. Един месец въздържане от пушене е отчетено при 40% от участниците, получаващи Tabex® и при 31% на никотин-заместваща терапия. При проследяване след два и шест месеца българският продукт продължава да бъде по-ефективен и с по-продължително въздържане, отколкото никотин-заместителната терапия.

"Тютюнопушенето е една от водещите причини за смъртност в света. Тъй като 70% от пушачите желаят да се откажат от цигарите, но само 2,5% успяват, е нужна подкрепа под формата на фармакотерапия", каза началникът на клиниката по белодробни болести във ВМА доц. д-р Коста Костов на специално събитие за представяне на проучването у нас. Доц. Костов обясни още, че една от причините Tabex® да действа толкова добре е, че при приема му пушачите спират да изпитват удоволствие от вредния навик и много по-лесно и комфортно превъзмогват „страшните симптоми" на никотиновата зависимост.

В свое телевизионно интервю от началото на годината проф. Нанси Риготи от Harvard Medical School коментира, че e въпрос от обществена здравна значимост фармакотерапията с Tabex® да стане по-достъпна. Според нея това се обуславя от факта, че медикаментът е не само по-ефективен, но и по-евтин, прилага се от десетилетия и има добър профил на безопасност, поради което милиони пушачи могат да се възползват от него.

В декемврийския брой на научно списание New Scientist Magazine е публикуван коментар на световно известния учен и експерт по зависимостите проф. Робърт Уест, който казва, че според него Tabex® е най-голямата новина в областта на отказа от тютюнопушене. "Това е евтина за производство таблетка, която може да бъде купена дори от най-бедния пушач и която може да спаси живота на милиони", допълва Уест.

За да помогне на пушачите, които искат да откажат цигарите, производителят на Tabex® "Софарма" АД създаде и безплатното мобилно приложение Ex Smoker, което е персонален помощник в борбата с вредния навик. Приложението е предназначено за мобилни устройства с iOS и Android и от началото на март ще може да се намери в AppStore и Google Play.

Приложението съдържа статистики за напредъка, който отказващият цигарите е постигнал, данни за всички потребители, здравни съвети и други полезни функционалности. Ex Smoker отчита приема на Tabex® и напомня на потребителя кога и колко хапчета да вземе, но може да се използва и без да приемаш лекарствения продукт. За допълнителен стимулиращ ефект в приложението е заложен и елементът на геймификация - събирането на точки от напредъка и възможността да ги дариш за определена кауза.