44 безценни златни антики поеха от Пловдив към Лувъра
Секция: КУЛТУРА
27 Февруари 2015 20:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
44 безценни златни антики поеха от Пловдив към Лувъра

/КРОСС/ Най-богатите тракийски накити, откривани в нашите земи, бяха изнесени от Пловдивския археологически музей. В 10.30 ч. днес петима тежковъоръжени полицаи отцепиха района. В това време работници започнаха да товарят съкровищата в брониран инкасов камион на БНБ.

Повече от 5 кг антично злато от Пловдив пое към НИМ, а оттам ще бъде транспортирано в Париж за изложбата „Епопея на тракийските царе", която ще бъде открита в Лувъра на 15 април.

„Участваме с най-ценните 44 експоната от нашата колекция", обясни директорът на музея доц. Костадин Кисьов.

Гвоздеят са съкровищата на прочутия археолог проф. Богдан Филов, открити от него през `30-те години на миналия век край с. Дуванлии. Това са колиета, обеци и фино изработени висулки с жълъди от 24-каратово злато. Според траколози те са принадлежали на съпругата на първия одриски цар Терес. Златни нагръдници под формата на риби, намерени от Филов, също ще красят зала „Ришельо". Там ще е и най-големият златен нагръдник (300 г), украсен с митологични сцени. Открит е през 2001 г. от Костадин Кисьов при разкопки в Чернозем. Колекцията от Пловдив включва още броня със златни апликации, предпазно и нападателно оръжие, сребърни фиали, бронзови съдове.

Музейни специалисти са ги комплектовали три дни. Всеки предмет е поставен в специално изработено легло и увит с негорима материя. Наредени са в сейфове, които издържат на няколко тона удар.