НЗОК плаща 35,6 млн. лв. за надлимитна дейност на болниците през декември
Секция: Здраве
27 Февруари 2015 20:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НЗОК плаща 35,6 млн. лв. за надлимитна дейност на болниците през декември

/КРОСС/ Здравната каса ще заплати 35,6 млн. лв. отчетена и проверена надлимитна дейност на болниците през декември. 

За първото тримесечие на тази година районните здравни каси ще разпределят парите за 100% от извършената дейност в болниците. За останалите 9 месеца разпределението ще е според новата методика, която трябва да бъде одобрена от правителството до 10 март. Според новите правила, болниците са разделени на две групи: 261, които изпълняват спешност, и 96 които не го правят.

Клиничните процедури като диализи, интензивни грижи, грижи за онкоболни и PET-скенера, ще се заплащат на 95% от платеното за миналата година, според тези правила. При болниците без спешност ще се получава дейност до 90% от миналогодишния ресурс. Около 13,5 млн. лв. са отделени за новите дейности на болниците. Останалото - малко над 93%, ще е разплащане по клинични пътеки спрямо получените пари за 2014 г., стана ясно от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК.

Управителят на касата д-р Румяна Тодорова обясни още, че очаква от директорите на районните здравни каси точен разчет за това вътрешно преразпределение на тези средства по болници. Заради липсата на буфери в касата доктор Тодорова смята, че ще има недостиг около 100 млн. лв. за скъпоструващи лекарства, особено за лекарства за онкоболните през тази година. До момента касата е превела на болниците парите за месец януари.

Надзорният съвет на Касата вече работи с трима нови членове - Виктор Паскалев от Националната пациентска организация, д-р Евгени Тасовски от Федерацията на индустриалците и работодателите и заместник-министър д-р Ваньо Шарков от квотата на Министерството на здравеопазването.