Паника в Украйна, щурмуват хранителните магазини
Секция: ИКОНОМИКА
28 Февруари 2015 06:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паника в Украйна, щурмуват хранителните магазини

/КРОСС/ Гривната,(националната валута на Украйна) може да падне до 50 гривни за един щатски долар, което ще доведе до срив на пазара,изострен и от въведените такси върху вноса.
Идва момента да спре изплащането на задълженията на държавата-неплащане на пенсиите, заплатите в армия,полиция,публичния сектор и финансирането на социалните програми. За всичко това скоро няма да има достатъчно пари.
Надвисва и реален фалит по външните задължения на Киев.

Дори ако Украйна получи новия транш от заема от МВФ, парите ще отидат веднага да се изплати част от дълга и за внос на природен газ и въглища.
Валутната паника в Украйна се допълва от щурмуване на хранителните магазини.
Хората се втурнаха да се презапасяват,след като националната валута се срина. Много търговски вериги наложиха ограничения на хранителните продукти - елда, слънчогледово олио, брашно, захар, сол - последните дни просто се измитат рафтовете.
Украинските медии, обаче твърдят че това не е паника, а "инвестиция в бъдещето", в продукти като "тоалетна хартия"?
Големите супермаркети налагат ограничения в бройки и количества.Например, в магазините "Метро", брашно не повече от 6 пакета,захар до 10 кг, зърнени култури до 10 кг, олио до 10 литра.
В търговската мрежа "Silpo",до5 килограма захар, 2 кг елда, 2 бутилки олио и до 5 кг брашно.
В мрежи "Фора" и "Коктейл" също се стигна до налагане на ограничения върху търговията с някои стоки.
Като цяло, на повишеното търсене е довело до сериозно увеличение в цената на стоките. Това се признава в големите вериги за търговия на дребно. "Цените на определени групи стоки са се увеличили със 100%,като е цитиран съсобственикът на мрежата "Коктейл" Игор Баленко.
Подобна е ситуацията и в други украински градове, както на запад и на юг и в центъра, в Лвов, Одеса, Николаев, Харков.
В Мариупол долара е достигнал 44 гривни,в Киев в същото време е 36 гривни. Това предизвика паника, жители купуват зърнени култури, брашно, захар. Според местните медии е счупен е рекорда за цената на бензина, повече от 26 гривна на литър А-95.
В Киев вълнение предизвиква неясна ситуация с курса на гривната. Купувачите смятат, че магазините просто задържат продукти в складовете за съхранение, защото утре или вдругиден ще бъде възможно да се продават по-скъпо.
Според официални данни на Министерството на икономическото развитие и търговията на Украйна, само в периода от 10 до 20 февруари, потребителските цени на захарта се увеличават с 20%, горивата с 18%, зеленчуците с 13-18%. хляба и тестените изделия от 3 до 5%.
В рамките на един месец можем да очакваме значително намаляване на вносните стоки на пазара и свиване на продуктовата група.
Преди два дена Националната банка на Украйна въведе временна забрана, банки да търгуват с чуждестранна валута за оторизирани клиенти.
Малко по-късно Порошенко е заповядал "декретно" официалния курс да бъде свален до 21,7 гривни за долар, по повод катастрофалния срив на гривнята до 37 за $.

Автор: Йордан Халачев, блог