КНСБ: Идеята на Москов за здравните осигуровки е безумна
Секция: ПОЛИТИКА
01 Март 2015 09:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КНСБ: Идеята на Москов за здравните осигуровки е безумна

/КРОСС/ Идеята да се плащат толкова пари за връщане на здравни права е безумна. Задната дата за данъците е пет години. Няма как за здравните осигуровки да е 15, заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов в интервю за Нова телевизия по повод предложението на министър Петър Москов за здравното осигуряване.

Според бившия здравен министър д-р Илко Семерджиев въвеждането на три пакета в здравеопазването - базов, допълнителен и спешен, би задълбочило проблемите.

„Това е лошо планиране. Изход винаги има, но трябва разум и воля за действие. Отдалечаваме се от разума. Ефектите не само ще продължат, а и ще се задълбочат", заяви той, допълвайки, че това ще създаде листи на чакащи пациенти, намален достъп до медицинска помощ и увеличено плащане.

Когато имаме универсален достъп до здравни услуги, може да получим медицинска помощ в реално време. Когато обаче се появи листа на чакащите, може да ни се наложи да чакаме два-три месеца, което би ни подтикнало да потърсим платена услуга, отбеляза Семерджиев.

Бившият министър смята, че държавата опитва да сложи ръка върху касата с парите: „Държавата одържавява парите на данкъкоплатците, намесвайки се в Здравната каса. Тя си присвоява събрания в НЗОК обществения ресурс. Държавата е не само безотговорна, тя прибира и ресурс, който не й се полага", заяви д-р Семерджиев.

Спешната помощ изнемогва, отбеляза д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешна помощ. „Ние се превърнахме в буфер. При нас идват всички, които не са осигурени, и всички, които искат да си спестят пари. През 2013 г. всеки трети българин се е преглеждал в спешното. Няма как всеки от тях да е бил спешен случай. Трябва да се въведе ред, защото не смогваме и вече не сме истинска спешна помощ", заяви тя, като допълни, че все пак има светлина в тунела и това е концепцията за развитие на спешната помощ, която ще дефинира рамки.