Селска полиция ще пази хора и реколта
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Март 2015 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Селска полиция ще пази хора и реколта

/КРОСС/ Създаване на селска полиция, която да пази не само фермите и насажденията, но и възрастните хора, от набезите на крадците, както и старите къщи - за това ще настояват представителите на Асоциацията на българските села през тази пролет.

„Създаването на селска полиция е наложително за защитаване на имуществото, реколтата и интересите на агробизнес фирмите и хората в селските райони", заяви председателят на Асоциация на българските села Борислав Борисов в интервю за Дарик радио. В съседна Румъния от години функционира селска полиция Policia rurale, която включва средно по един участък с една патрулна кола на всеки четири-пет големи села.

„Във всичките 33 региона, в които проведохме срещи, имаме подкрепа за създаването на селска полиция - както от земеделците, така и от кметовете. Темата е много сложна. Затова ще поканим представители от Румъния, където от години функционира селска полиция, да споделят своя опит - как се финансира и как функционира", каза Борисов. По думите му след проучвания са установили, че тази полиция може да бъде под формата на публично-частно партньорство, което е най-евтиният вариант за бюджета на държавата. По този начин може да се използват охранителните структури по села. „Не изключваме и възможността да бъде изцяло държавна или изцяло частна структура. Едно е сигурно - селска полиция трябва да има. Тя би гарантирала както реколтата на фермерите, така и имуществото на хората в селата и ще спомогне за намаляването на пътните инциденти по пътищата в селата. Над 65% от тежките катастрофи стават край селата", добави Борислав Борисов.