Георги Кадиев: В 8-те млрд. евро са включени вече извършени плащания
Секция: ПОЛИТИКА
01 Март 2015 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Кадиев: В 8-те млрд. евро са включени вече извършени плащания

/КРОСС/ БСП получи информация, че по мостовото споразумение са кандидатствали 19 банки и са били избрани четири, но не и параметрите на договора. Не е ясно и защо са избрани именно въпросните четири банки, каза Георги Кадиев в интервю за „Неделя 150" на БНР.

„Две от тях са световни банки. Другите две са силни в България, но нищо особено на световния пазар. Все пак това е външен дълг и са необходими банки, които имат силен достъп и реноме в световния пазар", отбеляза икономическият експерт от БСП.

„Първо, те подписаха това споразумение без никой, включително и коалиционни партньори, да разбере. След това го внесоха в парламента и искаха да бъде гласувано за едва ли не 15 минути. След това се оказа, че сумата, която всъщност им трябва, не е 8 млрд. евро, тъй като са включили в падежите на плащания и такива, които вече са били извършени. И когато аз предложих съвсем официално - след ангажимента на финансовия министър, че ще му трябват 7, а не 8 млрд. евро, да бъде променено това число в договора, който ратифицираме, казаха: „Не може, защото МС вече го е приел". Създадоха такава психоза, объркаха всички, включително и нас, да не говорим за обикновените хора, че за нас в цялата работа има нещо гнило, нещо, което са искали да скрият и затова са бързали", каза Кадиев.

„Пред Комисията по бюджет и финанси министър Горанов е отговорил, че към четирите банки не е поет ангажимент да получат право да емитират следваща емисия, но по-късно се е оказало, че такъв ангажимент е поет за три години", изтъкна Кадиев.

Той заяви, че партията му е останала до „Атака" при гласуването на дълга, защото не се е „продала", подобно на ДПС, чиято сделка била „Няма да закачате хората ни по места, а ние ще ви гласуваме важните решения".
„Ако правителството продължава така, в рамките на шест месеца ще имаме пълна реконфигурация. Тоест малките партньори просто ще си тръгнат от там поради недоволството от това, което става с тях. В един момент тяхната подкрепа просто става безсмислена, тъй като във всеки един момент може да се получи подкрепата на ДПС", прогнозира Кадиев.