Google ще цензурира алтернативните и независимите медии
Секция: ЛЮБОПИТНО
02 Март 2015 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Google ще цензурира алтернативните и независимите медии

/КРОСС/ Търсачката на Google ще показва резултати от информационни сайтове, които компанията счита за „достоверни"

В състоянието на бушуваща нестихваща война интернет гиганта ще промени начина, по който търсачката му ще подрежда резултатите от търсенията на потребителите за новини и информация. Целта е да се изхвърлят всички независими сайтове и алтернативни медии от новинарският поток.

Разработчиците в Google ще направят така че в резултатите от търсенето на потребителите най-отгоре да излизат само сайтовете, които компанията е вкарала във свой "Knowledge-Based Trust score" .

Това ще представлява база данни със сайтове, които според компанията били „достоверни източници". Тоест, източник, който не поддържа „истината", която счита интернет гиганта, ще бъде автоматично забутан назад в резултатите.

Основното притеснение е натиска, над който и сега е подложена интернет компанията от правителствата на САЩ. Интернет гиганта събира и предоставя данните на своите потребители на американските агенции и служби. По този повод Едуард Сноудън бе заявил, че базираната на американски сървари компания е „частно ФБР" и действа като „шпионска система".

След разразяването на скандала относно подслушването на немския канцлер Меркел и милиони граждани на Франция германския вътрешен министър Ханс Фридрих призна, че вече не използва сайтове като Google и Facebok.

„Ако се притеснявате, че САЩ прихваща и следи комуникациите Ви не посещавайте сайтове базирани на американски сървъри като Фейсбук и Гугъл", заяви Фридрих./alterinformation