Кери поздрави България за 3 март
Секция: СВЯТ
03 Март 2015 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кери поздрави България за 3 март

/КРОСС/ От името на президента Обама и на народа на Съединените щати, поздравявам народа на България за вашия национален празник. Това гласи поздравително писмо на държавния секретар на САЩ Джон Кери по повод 3 март.
"Посетих София през януари, когато видях от първа ръка впечатляващия напредък, който нацията ви е направила от обявяването на независимостта и победата на демокрация преди повече от две десетилетия назад. (В текста е използвана именно думата demokratsiya, а не английския термин democracy - ред.) Вървях по прочутите жълти павета и се възхищавах от стенописите на храма "Свети Георги". Това бяха същите павета, върху които българите държаха свещи по време на бденията, пеейки същите протестни балади, както го направиха американците през 60-те години, допринасяйки за мирния крах на комунистическата ера в подножието на Витоша", казва се в писмото.
Той припомня, че се е срещнал с президента Плевнелиев, премиера Борисов и външния ни министър Митов.
"Нашите народи стоят рамо до рамо като съюзници повече от десетилетие. Американският ангажимент към България съгласно член 5 от договора за НАТО е твърд като скала. Ние дълбоко ценим жертвите ви, направени, за да се укрепи световната стабилност и да се даде възможност на гражданите на Балканите, Афганистан и Ирак да живеят в мир и сигурност", подчертава той.
По думите му САЩ се надяват да се задълбочи партньорството между двете държави чрез стратегическия диалог в сферата на сигурността и отбраната, енергийната сигурност и диверсификацията, върховенството на закона, образователния обмен и запазване на културните и човешки контакти.