Curiosity потвърди наличието на метан в атмосферата на Марс
Секция: Наука
03 Март 2015 15:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Curiosity потвърди наличието на метан в атмосферата на Марс

/КРОСС/ Марсоходът Curiosity откри повишени нива на концентрация на метан в атмосферата на Марс. Според учените, това може да послужи като доказателство за съществуването на живот на Червената планета, тъй като метанът е основно продукт от дейността на живите организми.
За първи път следи от метан в атмосферата на Марс бяха открити от телескопа на Канада - Франция-Хаваи, който се намира на върха на вулкана Мауна Кеа, преди около 10 години. Оттогава учените получиха много противоречиви доказателства като за наличието, така и за отсъствието на газа на Червената планета. За двете земни години, които прекара на Марс Curiosity, не само успя да потвърди наличието на метан на планетата, но и засече рязко повишение на концентрацията на газа в атмосферата.
Данните от марсохода са първото сериозно доказателство за съществуването на метан в атмосферата на Червената планета. Сега учените ще трябва да разберат откъде се е появил метанът. Резултатите от проучването ще бъдат от голямо значение за науката. Възможно е специалистите наистина да успеят да докажат, че някога на Марс е имало живот.