София отбеляза 137 години от Освобождението на България
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Март 2015 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София отбеляза 137 години от Освобождението на България

/КРОСС/ Тържества по случай Националния празник на Република България на 3 март се провеждат днес в цялата страна.

В София тържествена церемония пред паметника на Българските опълченци събра стотици столичани и гости, които почетоха паметта на българските опълченци и руските войници, участвали в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.г. На събитието присъстваха Любомир Коларов, председател на Сдружение „Приятелите на Русия "Александър Невски", Н.Пр. Юрий Исаков, посланик на Русия в България, Борис Громов, представител на правителството на Москва в София и други. Освен тях цветя пред паметника на Българските опълченци бяха поднесени и от жителите на столицата.

По повод празника на паметника се проведе празнична програма.

„Скъпи софиянци, позволете ми да изпълня едно почетно решение на правителството на Москва и да ви предам най-искрения и дълбок поздрав по случай Националният празник на България от името на кмета на Москва Сергей Собянин, на членовете на правителството и на московчани", каза Борис Громов в своето слово по случай паметната дата от Освобождението на България. Освен това, посланикът на Русия беше награден от Любомир Коларов с орден Самарското знаме за неговият принос в отношенията между Русия и България. Н.пр. Юрий Исаков поздрави българския народ с техният национален празник.

Със съдействието на Национално Движение Русофили, на церемонията се раздаваха лентички в цветовете на България и Русия, наричани „Лента на Дружбата" в чест на Трети март - Денят на Освобождението на България от османско иго, осигурени от Сдружение „Башкортостан - България". Акцията „Лента на Дружбата" се провежда от Сдружението „Башкортостан - България" за четвърта поредна година в България и Русия.

Всяка година лентите украсяват честванията на Освобождението в Българския културен център в Уфа (Република Башкортостан Руската Федерация), във вузовете на Уфа и други градове. „Лентите на Дружбата" вече са били част от мероприятия в цяла България - на Шипка, в Стара Загора, Шумен, Пазарджик, Русе и Добрич. „Лентата на Дружбата" обединява хората от различни градове на България и Русия. Обединява ги паметта за подвига на освободителите и необходимостта от развитието на българо-руските отношения на всички нива.