Български инженер от ЦЕРН идва да търси студенти за стаж в Швейцария
Секция: Наука
04 Март 2015 08:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български инженер от ЦЕРН идва да търси студенти за стаж в Швейцария

/КРОСС/Български инженер от ЦЕРН идва да търси студенти за стаж в Швейцария.

Маг. инж. Мирослав Атанасов, е дипломиран инженер по специалност Електротехника към ФЕА. По време на следването си той е участвал в стажантска програма в ЦЕРН, където впоследствие продължава успешно кариерното си развитие. По време на презентацията ще бъдат представени пред студентите и настоящите възможности за стажантски програми в ЦЕРН.

Пловдивските инженери от филиала на Техническия Университет в Пловдив, работещи в най-голямото съоръжение за ускоряване на частици в света, са двама. Но точно инж. Атанасов е в групата "Специални магнити" по проекта МедАустрон.

МедАустрон е център за адронна терапия, който е в процес на изграждане във Винер Нойщат, Австрия. Той е базиран на синхротрон за ускоряване на протони и въглеродни йони за третиране на ракови образувания. Електромагнитите, които оптимизира Мирослав, са инсталирани в екстракционната линия на ускорителя през юни 2014 г. и въведени в експлоатация през октомври 2014 г.

Инженер Атанасов ще разкрие подробности за работата си в ЦЕРН пред студенти и преподаватели в Аулата на ТУ- филиал Пловдив на 5 март. Презентацията на тема „Системи за трансфер на частиците в комплекса ускорители на ЦЕРН", представена от маг. инж. Мирослав Атанасов, е с начален час 15.30. Презентацията е организирана в рамките на инициативата на ФЕА за представяне на постиженията и успешната реализация на възпитаници на факултета.

Инж. Атанасов е в Пловдив и с още една важна мисия: да представи стажантските програми в ЦЕРН и покани студентите за участие в тях.

Доцент доктор Васил Спасов работи с Мирослав Атанасов от 3 курс в ТУ - филиал Пловдив и го обучава общо 4 години. Ето какво казва доцент Спасов за своя успял студент: "В Пловдивския филиал на ТУ той получи много добра академична подготовка. Съвместната ни работа беше в областта на численото моделиране и оптимизация на електрическите машини със съвременния метод на крайните елементи. Това беше и темата на първата му дипломна работа за бакалавърската степен. В своите разработки Мирослав Атанасов ползваше английски и френски език, които му даваха достъп до най-съвременната информация в нашата област. На магистърската му дипломна защита в пловдивския ВУЗ през юни 2014 година дойдоха много студенти от различни специалности, за да видят именития си колега. И да го попитат има ли начин да кандидатстват за стаж и работа в ЦЕРН. Магистърската дипломна работа на Мирослав е преведена на английски език и ще бъде публикувана в официалния сайт на ЦЕРН. Съвместната ни работа, която продължава и сега, затвърди впечатленията ми от Мирослав като много способен и обещаващ млад учен."

Доцент доктор Галидия Петрова - декан на факултет "Електроника и автоматика": "Смятам, че имаме подготвени студенти, които могат да направят стаж в ЦЕРН. Въпросът е, че не всички са достатъчно активни, за да могат да се реализират с тези стажантски програми. Искаме с примера на Мирослав Атанасов да мотивираме и окуражим другите наши студенти да търсят върхови професионални изяви. Имаме идея да направим поредица от срещи с успешно професионално реализирани наши възпитаници. Отговорите на инженерните въпроси, които се задават в ЦЕРН, започват от студентската скамейка на филиала на Техническия Университет в Пловдив."