Влагат 1,2 млрд. в преноса на ток
Секция: ИКОНОМИКА
04 Март 2015 21:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Влагат 1,2 млрд. в преноса на ток

/КРОСС/ 1,2 млрд. лв. са прогнозните инвестиции за изграждане, разширяване, реконструкция и модернизация на електропреносната мрежа за периода 2015-2024 г. Това е записано в новия проект на "План за развитие на преносната електрическа мрежа на България за периода 2015-2024 г.", разработен в Електроенергийния системен оператор" (ЕСО). Общественото обсъждане на плана ще се състои днес, а след нанасянето на корекции документът ще бъде изпратен за утвърждаване в новата Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
Едни от най-солидните инвестиции ще бъдат в изграждането на нови електропроводи (ЕП). Само за новия междусистемен ЕП 400kV от подстанция "Марица изток" до подстанция "Неа Санта" в Гърция, ще са необходими над 112 млн. лв. Нови ЕП 400kV ще се опъват между подстанциите "Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток 3", "Марица изток" и "Бургас", "Пловдив" и "Марица изток" и "Ветрен" и "Благоевград".
Нов ЕП 220kV ще бъде пуснат през 2024 г. между подстанциите "Образцов чифлик" и "Горна Оряховица". Заложена е и подмяна на електромеханичните релейни зашити с модерни цифрови защити на 110-киловолтови електропроводи. Част от вложенията ще имат за цел намаляване на продължителността на прекъсванията при аварии.
Крайното заключение в проектоплана на ЕСО е, че към 2024 г. брутното електропотребление у нас няма да надвиши 43 040 GWh, а очакваният максимален електрически товар ще бъде 7960 MW., съобщава standartnews.com.