Еврото поевтиня до 11-годишен минимум
Секция: ИКОНОМИКА
05 Март 2015 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Еврото поевтиня до 11-годишен минимум

/КРОСС/ Еврото продължи да губи позиции, спадайки до най-ниското си ниво спрямо щатския долар от септември 2003 г. насам. Единната валута отстъпи през седмицата на фона на стабилните макроданни от САЩ и въпреки по-скоро положителните сигнали, идващи от Еврозоната.

Валутните пазари очакват и повече информация за програмата за количествено облекчаване, която институцията обяви през януари. Това вероятно ще направи президентът на Европейската централна банка Марио Драги днес, след заседание на институцията.

Плановете са ЕЦБ да изкупува държавни ценни книжа на страните от еврозоната за 60 млрд. евро на месец, като целта е намаляване на дефлацията и стимулиране на икономическия ръст.

Финансови експерти оцениха високо съчетанието между отрицателни лихви по депозитите и програмата на ЕЦБ и прогнозираха, че европейската валута ще остане слаба още дълго време.

Еврото вероятно ще постигне паритет с долара догодина, макар че не е падало под 1 долар от декември 2002 година. Днес европейската валута се търгува за 1,1035 долара при 1,1078 долара вчера.