Операта в Сидни ще бъде обновена от държавния бюджет
Секция: ЛЮБОПИТНО
05 Март 2015 11:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Операта в Сидни ще бъде обновена от държавния бюджет

/КРОСС/ 202 млн. долара ще бъдат инвестирани в обновяването на Концертната зала на Операта в Сидни, където Симфоничният оркестър на Сидни изнася повече от 200 концерта годишно пред публика от над 200 хиляди души.
Архитектурният шедьовър е дом на оркестъра на Сидни от откриването си през 1973 година.

Идеята за цялостното обновяване на музикалната институция е на правителството на Нов Южен Уелс. То поема и целия финансов ангажимент към операта.

„Съживяването на Концертната зала ще има не само голямо въздействие върху артистичната общност в Нов Южен Уелс и Австралия, но и положителни последствия върху икономиката, като ръст на туризма и публичната ангажираност" - се казва в изявление на ръководството на оркестъра. Подчертава се, че подобна инвестиция в инфраструктурата действително заслужава подкрепата на правителството.

Общо 600 млн. долара са заделени във създадения фонд за културна инфраструктура, като 202 милиона от тях се насочват към модернизирането на най-голямата зала в Операта на Сидни. Така ще бъдат усъвършенствани качествата на акустиката, за която отдавна се счита, че е недостатъчно добра, театралната техника, достъпът до самата зала ще се подобри, а нейните размери ще се разширят, включително ще бъдат подновени и репетиционните пространства. Завършването на мащабните ремонтни работи се очаква през 2018 година. Все още не е известно къде ще пребивава оркестърът през този период.