Атанас Мерджанов: Борисов призна натиска от коалиционните партньори
Секция: ПОЛИТИКА
05 Март 2015 12:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Мерджанов: Борисов призна натиска от коалиционните партньори

/КРОСС/ „Интересно хрумване" нарече зам.-председателят на ПГ „БСП лява България" Атанас Мерджанов предложението на премиера Бойко Борисов министър на вътрешните работи да бъде Румяна Бъчварова. 

„Това е втората жена-министър на вътрешните работи, поне по мои спомени. Ще бъде интересно как г-жа Бъчварова ще се справя с ангажиментите в този много тежък и сложен ресор. Интересно е как ще си разменят ролите г-жа Бъчварова и г-жа Кунева, тъй като по длъжностни характеристики, поне до момента, г-жа Кунева отговаряше за координацията в сектор „Сигурност", допълни той.

Мерджанов изтъкна, че изненадващата поява на министър-председателя Бойко Борисов в парламента говори за няколко неща, първото от които е признание за нестабилност в управляващата коалиция. „Очевидно е, че в коалицията има дефицит на доверие. Министър-председателят призна, че под натиск отвън и отвътре е длъжен да направи съответните смени в сектор „Сигурност", обясни народният представител. По неговите думи е очевидно, че в определени отношения министър-председателят признава безсилието си заради това, че „му се въртят номера зад гърба, и то не от някой друг, а от коалиционните партньори".

Мерджанов обърна внимание и на факта, че премиерът използва пленарна зала за своеобразна оперативка на коалиционните партньори. „Едва ли останалите политически субекти трябва да бъдат занимавани с отношенията между коалиционните партньори. Нещо, което те изтъкваха като предимство и принос в управлението на държавата, сега се оказва минус. Да бъдат така добри, сериозни и отговорни към управлението на страната и да не занимават цялото българско общество със собствените си вътрешно-коалиционни проблеми", призова той.

Мерджанов отбеляза спекулативната употреба на понятията „въпрос на чест", „морал", „достойнство". „В крайна сметка първостепенна отговорност на министър-председателя е да управлява страната публично, прозрачно и законово", заключи Атанас Мерджанов.