„Нов театър НДК“ повдига завесите с моноспектакъл на Тигран Торосян
Секция: КУЛТУРА
05 Март 2015 13:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Нов театър НДК“ повдига завесите с моноспектакъл на Тигран Торосян

/КРОСС/Когато една мечта стане реалност - животът се превръща в приказка. Тази на Митко тепърва започва след месеците, изпълнени с тежка физическа и психическа работа.

На 9 март с премиерата на представлението "Амадеус" (реж. Бойко Илиев), от 19.00 часа, „Нов театър НДК" отваря врати официално.

Но ако вече нямате търпение да го посетите и да се запознаете с хората там, може да го направите и няколко дни по-рано с премиерите на „Изрод", моноспектакъл на Тигран Торосян, който се играе днес, 5 март, или утре, когато Димитър Тодоров ще представи „Рибарят и златната рибка". В предпремиерната програма е и „Новите правила на играта" (реж. Димитър Стефанов) - на 7 март, а прекрасната млада актриса Елена Атанасова можете да гледате в „Секс без захар" в Деня на жената - 08.03.

Историята на Митко е доказателство, че когато много силно желаеш нещо, бориш се за него и не спираш да вярваш - то няма как да не ти се случи. Разказва я LifeBites.bg.

Преди години, когато ме приеха в НАТФИЗ, нашите професори ни запознаха с хората от „стария клас". Започнаха да ни водят по фестивали и различни театрални събития заедно. Две неща веднага ми направиха впечатление - групичка от няколко човека, които очевидно бяха ядрото на бившия вече клас и едно момче, което те наричаха „Фюрера".

Когато питахме откъде идва този прякор, ни обясниха, че Димитър Стефанов винаги е много сериозен, когато работи и изисква същото и от колегите си, затова подигравателно го нарекли така.

Благодарение на точно това си качество обаче, Митко винаги беше перфектен и изключително точен в изпълненията си.

С течение на времето сериозното му отношение към театъра и работата в него се оказаха печеливша карта, и сега той е на една крачка от сбъдването на най-голямата си мечта - да си има свой собствен театър.

Митко завърши Актьорско майсторство за куклен театър, но това далеч не е единственият му талант. Снимал се е в телевизионни предавания и филми, играл е в представления както за деца, така и за възрастни. Всичко това не се оказва достатъчно за него и той вече се изявява и като режисьор.

Безспорните качества, които притежава, му проправят път към много сцени и го срещат с най-различни хора. Така сред всички, Митко среща трима човека (Бойко Илиев, Александър Урумов и Цветан Николов), с които решават заедно да построят и развият свой театър, в който да изразяват свободно идеите и посланията си.

Да се решиш на такава крачка е огромно презизвикателство, а за да постигнеш целта, която си си поставил, са нужни голяма амбиция и здрава работа.

С много труд те успяват да превърнат бивш музикален магазин в прекраснa театрална зала. Новият театър се намира в пасажа на НДК. Буквално събарят и изграждат стени. Освен модерна сцена и красиви салонни столове - към театъра са обособили също кафене и книжарница, с тематична литература и видеозаписи.

Митко и съмишлениците му не одобряват факта, че в България театралният зрител е добре дошъл не по-рано от 18:30 и добре си е отишъл не по-късно от 22:00.Те искат да превърнат „НОВ ТЕАТЪР НДК" в културно средище, в което зрителят да може да дойде по всяко време да изпие едно кафе или да прочете някоя пиеса. Предвиждат и представяния на книги и прожекции на филми.

Такова специално отношение към публиката и любовта, която четиримата мъже искат да струи от сцената на техния театър, са част от нещата, които го отличават от повечето театри в България.

Посланието на новия театър към хората е „Театърът е любов, а всичко от което се нуждаем е любов". Актьорите и спектаклите, които ще се играят на сцената, ще бъдат изключително интересни и разнообразни, обещават от театъра. Политиката им е да подкрепят представления, които са направени с обич към човека, независимо в каква естетика, форма или жанр са те.

Освен традиционните представления от 19.00 ч., те ще предлагат и програма за „Нощен театър" (всеки петък и събота от 22.00). В нея публиката ще може да се наслади на части от мюзикъли, танцови пърформанси, както и по-алтернативни театрални форми. Най-малките също могат да открият своето място - с куклените представления, които ще се играят преди обяд.