Кой ще подкрепи кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър?
Секция: Интервюта
05 Март 2015 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кой ще подкрепи кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър?

/КРОСС/В пленарната зала депутатите от всички парламентарни групи чуха за първи път намерението на премиера да предложи Румяна Бъчварова за вътрешен министър. От ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, а вероятно и от БДЦ ще подкрепят кандидатурата. Вероятно и ПФ ще я подкрепят, но с едно наум.

Красимир Велчев от ГЕРБ заяви, че колегите му са научили в пленарната зала за кандидатурата на Бъчварова, но ще я подкрепят.

Защо да е изненада? Това е правото на премиера да определи своя екип. Аз мисля, че хората около него са достойни и ще се справят. Велчев сподели, че не е знаел преди това за тази кандидатура и подчерта, че я подкрепя: Както виждате, нещата са много динамични, много бързо се развиват, ние го разбрахме в залата, каза Велчев.

Според реформатора Атанас Атанасов кандидатурата е удачна.

Ние смятаме, че това е много добро решение, защото говори за висока политическа отговорност - вицепремиерът от правителството да поеме този важен пост в тази ситуация. Решението за нас е много добро. Ще ви кажа нещо лично. Аз винаги съм считал, че за българското вътрешно министерство е много разумно да бъде назначена за министър жена, защото жените имат качествата да успокояват нещата и да работят по-спокойно. Човек, за да е министър, не трябва да е продукт на системата, коментира Атанасов.

И Кирил Цочев заяви, че АБВ ще гласува за Бъчварова. Според него Бъчварова е добра фигура, добра кандидатура и Борисов е бил убедителен при представянето й.

Съпредседателите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов останаха с убеждението, че министър-председателят се е пошегувал с тази кандидатура. Това сериозно ли е? - попитаха те.

Ще я подкрепим сигурно, но малко смешно ми се вижда това. Не мисля, че от всеки човек става министър на вътрешните работи.

Ако изпълнява програмата, под която сме се подписали всички, ще я подкрепяме. Ако не изпълнява - дали е Бъчварова, дали е Вучков, дали е Борисов, ние ще сме против, заяви Симеонов.

Патриотичният фронт вероятно ще подкрепи кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър, заяви от своя страна Красимир Каракачанов. 

При положение че министър-председателят е този, който по Конституция съставя кабинета и го предлага, и го предлага на парламента, това е негово право - да предложи един или друг министър. Наше право е да гласуваме, но мисля, че след като министър-председателят е предложил, ние ще подкрепим нейната кандидатура, коментира той. 

За Росен Петров от БДЦ, кандидатурата на Румяна Бъчварова е удачна.

Мисля, че е изненадващ ход, но е много удачен, тъй като по този начин доказа, че не е обвързана с ДПС, коментира той.

Атанас Мерджанов от БСП видя в идването на премиера в парламента и номинацията на Бъчварова признание за нестабилност в управлението.

Интересно хрумване на министър-председателя. Това е втората жена - министър на вътрешните работи, поне по мои спомени. Ще бъде интересно как госпожа Бъчварова ще се справя с ангажиментите в този тежък и много сложен ресор. Интересно е как ще се разменят ролите - госпожа Бъчварова и госпожа Кунева, тъй като по длъжностни характеристики, поне до този момент, госпожа Кунева отговаряше за координацията в сектор "Сигурност", коментира Мерджанов.

Явор Нотев от "Атака" определи номинацията на Бъчварова като политическо назначение.

Аз мисля, че нямаше някой, който да бъде изненадан в залата. Струва ми се, че сега нещата се връщат в една позната формула, министърът, политическата фигура, каза той и добави: Не си представям госпожа Бъчварова в ролята на ръководещ, конкретно операция... или пък автор на такава. Професионалното ръководство в лицето на главния секретар - дано там да сме свидетели на едно истинско попадение.

ДПС ще гласува против персоналните промени в кабинета. ДПС ще се държи точно като опозиция и няма как да подкрепи, каквито и да са структурни промени, подчерта Лютви Местан

Оставката на Вучков е проблем на българското правителство, смята лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Право на министър-председателя е да приема оставка и да номинира други. Днешното решение на Бойко Борисов да номинира Румяна Бъчварова и наред с това да поиска оставки на главен секретар и председател на ДАНС, снемат всякакви внушение за каквото и да е задкулисие в отношенията Борисов-ДПС. Подобно задкулисие има само в главите на анализаторите", коментира новината Местан на брифинг след консултациите с президента. Той посочи, че се надява от днес да спрат и спекулациите по тази тема, защото те са обидни и за ДПС, и за премиера Борисов.