М. Кунева: Интеграцията на бежанците е въпрос на дългосрочни икономически ползи
Секция: ПОЛИТИКА
05 Март 2015 13:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
М. Кунева: Интеграцията на бежанците е въпрос на дългосрочни икономически ползи

/КРОСС/ Планът за интеграция на лицата, получили убежище, скоро ще има и подробен финансов разчет. Планът включва мерки за обучение по български език за деца и възрастни, здравно и социално осигуряване и пълноценен достъп до пазара на труда, заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. 

Кунева участва в медиен форум за интеграцията на бежанците, организиран съвместно с Държавната агенция за бежанците, Българския червен кръст, Върховния комисариат за бежанците на ООН и Представителството на Европейската комисия у нас, съобщава правителственият пресцентър.

Сред другите мерки на плана са създаването на информационно-консултативни центрове с помощта на общините като самостоятелни социални услуги; даването на възможност бежанците да се записват в бюрата по труда; признаване на чуждестранни дипломи и квалификации; изграждането на мрежа от здравни и социални медиатори и излизането на получилите закрила на свободния жилищен пазар.

Вицепремиерът Кунева подчерта, че България, като външна граница на ЕС в близост до конфликтни зони и със засилен миграционен натиск, има пред себе си две задачи - да защити границите си и да положи максимални усилия за интеграцията на лицата, получили международна закрила. По думите на Кунева това е въпрос както на сигурност, така и на дългосрочни икономически ползи. Вицепремиерът беше категорична, че обществото ни не трябва да допуска разпространение на езика на омразата и насилие и че именно пълноценната интеграция е начин те да се предотвратят.

Кунева съобщи също, че за първи път проблемите на миграцията - легална и нелегална, трафикът на хора и интеграцията се превръщат в обособен фокус на вниманието на Европейската комисия и на България. Тя се аргументира и с вчерашното решение на ЕК да представи стратегията си общата миграционна политика още през май. По думите й това е от полза за страната ни, защото така тя получава по-голям шанс позицията й да бъде чута. Като много положителен факт Кунева отбеляза, че фокус на стратегията ще бъде и солидарността между държавите-членки по отношение на миграционната тежест.

„И най-добрата европейска стратегия обаче няма кой, освен нас, да дойде и да я приложи тук", каза Кунева и добави, че ЕК ще измерва как се прилагат мерките и като законодателство, и като практика. Тя призова да не се прибягва до популизъм и профанизация по теми, свързани с интеграцията и хората, търсещи и получаващи убежище. „Сигурността върви заедно с толерантността към всеки, потърсил закрила", подчерта Меглена Кунева.