Сахалинският петрол измества арабския
Секция: Русия
05 Март 2015 13:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сахалинският петрол измества арабския

/КРОСС/ Смесеното предприятие Sakhalin Energy с участието на Русия, Япония и Холандия изнесе на пазара качествено нов сорт петрол Sakhalin Blend, който се доставя в азиатските страни, съобщи сп. „Експерт". Това дава възможност да се отвърже цената на сахалинския нефт от властващия на борсата дубайски сорт Dubai Crude и да се продава с 2 - 3 долара по-скъпо от спекулативните в момента цени. Високото качество на сахалинския петрол дава основание да се прогнозира, че Sakhalin Energy ще измести арабските компании на азиатския пазар.

Новият сорт се появи в резултат от смесването на сахалински петрол марка Vityaz с газов кондензат от Киринското находище. По този начин в нефта се увеличават полезните съставки и от него може да се извлече повече бензин и дизелово гориво. Това е целесъобразно, когато купувачът се е сдобил с нови мощности за производство на нефтопродукти, за които е необходим именно такова качество петрол, обясняват експерти. Sakhalin Energy вече обяви, че е договорила продажбата на 4 танкера от новата марка Sakhalin Blend от находището „Сахалин-2″ и тяхната доставка предстои през март и април.

Цените на основните световни сортове Brent, WTI и Dubai Crude широко се използват при формирането на цените и на останалите видове петрол. На световната борса руският петрол например е вързан към цената на два основни сорта: „Сибирски лек" - към Brent и Urals - към и WTI. Експертите обръщат внимание на факта, че преди да се появи един нов сорт на световния пазар е необходимо да мине доста време - обикновено 10 - 15 години, докато бъде регистриран и докато търговците свикнат с него.

Стойността на сахалинския петрол от сорта Vityaz е вързана към третия в класацията на световната борса Dubai Crude. Петролът от новата марка Sakhalin Blend бе продаден на цена с 2 - 3 процента по-висока от цената на дубайския нефт. От компанията Sakhalin Energy не разкриват кой е купувачът на новата марка сибирски петрол. Известно е обаче, че сортът Vityaz, от който по проекта „Сахалин-2″ вече са добити 47 млн. тона, от 2010 г. насам се изнася през пристанището Пригородное за Япония (33,9%), Южна Кория (33,6%), Китай (24,8%), Тайван (1,6%), Филипините (1,6%) и САЩ (1,5%).

„Именно в изостряне на конкуренцията е смисълът от създаване на нов сорт. Ние вече сериозно изместваме на пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион страните от Близкия изток. Новият сорт ни позволи да се отскубнем от спекулативните ниски цени", смята директорът на Фондацията за енергийно развитие Сергей Пикин.

В Русия още през 90-те години се опитваха да създадат собствена таблица на марките и да регистрират борсов еталон. Това щеше да отстрани зависимостта от световните цени на петрола, която се формира както от икономически фактори, така и от спекулативно, понякога напълно лъжливо, подхвърляне на информация. Тогава обаче руските бизнесмени в сфера на добива на петрол не пожелаха да бъдат установени собствени марки, тъй като нямаха опит в работата на световната борса и се оплакваха от борсовите такси.

„Сега берем плодовете на тази политика. Ако тогава бяхме въвели на световната борса руски еталони, днес нямаше да страдаме от спекулативните цени", казва водещият експерт в Съюза на нефтопроизводителите Рустам Танкаев. Според него Русия срочно трябва да създаде свой котировъчен цент и да приучава търговците към новия еталон.

Източник: http://rusiadnes.bg