Единна регистрационна система за болниците от 1 април
Секция: Здраве
05 Март 2015 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Единна регистрационна система за болниците от 1 април

/КРОСС/На 1 април 2015 г. изтича гратисният период, през който лечебните заведения трябва да се подготвят за приложение на Регистрационната системата за хоспитализаци и дехоспитализация на пациенти, съобщиха от НЗОК.

Системата е разработена по поръчка на НЗОК и има за цел да бъде завишен контролът при прием и изписване на пациенти в ЛЗБП, като отчита двете дейности едновременно, както в болничното заведение, така и в НЗОК във времето, когато те реално се случват.

Въвеждането на системата е договорено между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз (БЛС) в Националния рамков договор 2015 за медицински дейности.

До момента само 88 договорни партньори подават данни в Регистрационната система, като по-малко от 50% от тях правят това регулярно. В пет области - Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище, няма нито едно ЛЗБП, което да е внедрило Регистрационната система. В шест области броят на въвелите Регистрационната система спрямо общия брой договорни партньори е минимален: Благоевград - 1 от 13, Габрово - 1 от 6, Кюстендил - 1 от 6, Пазарджик - 2 от 13, Софийска област - 2 от 14, Ямбол - 1 от 4.

НЗОК напомня, че от 01.04.2015 г. медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в Регистрационната система, няма да бъдат заплащани.