Румен Петков: Концепцията на Вучков за сектор "Сигурност" концепция и на Бъчварова ли е?
Секция: ПОЛИТИКА
05 Март 2015 14:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков: Концепцията на Вучков за сектор "Сигурност" концепция и на Бъчварова ли е?

/КРОСС/Доста неприемлив е подходът на правителството да поставя пред свършен факт Народното събрание по ключови въпроси, разкритикува управляващите Румен Петков от АБВ. Повод за коментара му пред БНР бе оставката на Веселин Вучков и предложението на премиера Бойко Борисов ведомството да поеме вицепремиера Румяна Бъчварова. Петков обаче посочи още два примера, с които подкрепи критиката към кабинета - единият в свързан с решението за пенсионните фондове и вторият - с мотивацията и излагането на аргументите в подкрепа на тегленето на външен дълг.

Сега имаме пореден такъв пример, в който нямаме никакъв предварителен разговор по стратегически въпроси от гледна точка на конструкцията на правителството. Разбира се, че никой не е очаквал предложението да бъде друго освен на министър-председателя, но мисля, че оставката от вчера представляваше изключително сериозен кризисен момент в работата на правителството, още повече като отчитаме условията, при които тя беше подадена, коментира Румен Петков.

Според него начинът да подаване на оставката и мотивите хвърлиха пред обществото много повече въпроси, отколкото дадоха отговори.

В доста от коментарите в пространството няма съмнение, че водещият ключов мотив на министър Вучков е бил неприемането на предложението, което той прави за промени а върха в персоналното ръководство на МВР и Агенцията "Национална сигурност" и ДОТО. Днес обаче министър-председателят категорично заявява, че тези хора ще бъдат сменени. Това какво означава, че президентът е гумен печат? Че всъщност вътрешният министър е на ръчно управление при министър-председателя? Т. е. един стил на поведение, който не е добър и той внася повее недоверие,отколкото усещане на стабилност и за сигурност, нещо, което беше отличителна черта на правителството през първите му 100 дни, коментира още бившият вътрешен министър.

Румен Петков смята, че всяка една кандидатура си заслужава да бъде обсъждана. Но когато става дума за подадена оставка на стотния ден едва ли не, това очевидно е тежък кризисен момент и когато решението се сервира в най-грубия смисъл на думата пред Народното събрание и то е поставено пред свършен факт, пак казваm, не мисля, че това е подходът, който е полезен. За хигиената на взаимоотношенията в парламентарните групи, които подкрепят правителството и които формират в една или друга степен управляващото мнозинство, допълни той.

Румен Петков не се съмнява в личните качества на определената от Борисов за вътрешен министър Румяна Бъчварова, но: Министър Вучков представя една концепция за развитието на сектор "Сигурност", която беше много бурно акламирана от мандатоносителя ГЕРБ и в чието представяне участваха по този начин и подкрепиха практически две трети от състава на кабинета. Това означава ли, че това е концепцията на г-жа Бъчварова? Второ, аз мисля, че преди избора трябва много ясно да прозвучи от който и да е кандидат виждането на професионалното ръководство на МВР и за ръководството на Агенцията "Национална сигурност".

Според Румен Петков назначаването на външен човек на системата за сигурност няма да предизика трусове в нея. По-голямата част от историята на МВР то е било с политически ръководител, който е външен на системата, много малко са били случаите в които професионален служител на системата е огласявал ведомството, отбеляза той.