ТВЕЛ сключи договор за доставка на горивни таблетки от обогатен уран за АЕЦ „Тарапур“
Секция: ИКОНОМИКА
05 Март 2015 16:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ТВЕЛ сключи договор за доставка на горивни таблетки от обогатен уран за АЕЦ „Тарапур“

/КРОСС/ Руската горивната компания ТВЕЛ, част от държавната корпорация „Росатом", подписа с Департамента по ядрена енергетика на Индия поредния договор за доставка на горивни таблетки с обогатен уран. Доставките ще бъдат направени през 2015 г. за Ядрения горивен комплекс (NFC) в град Хайдерабад, където е организирано производството на топлоотделящи сборки за индийската АЕЦ „Тарапур". От 2000 г. до сега Русия е доставчик на горивни компоненти за индийския кипящ реактор (тип BWR). Дейността на АЕЦ „Тарапур" се гарантира от МААЕ.
Горивните таблетки за АЕЦ „Тарапур" се произвеждат в руския град Електростал, в „Машиностроителен завод", който влиза в структурата на ТВЕЛ. Индийските специалисти имат многогодишни партньорски отношения с „Машиностроителен завод".
В рамките на сътрудничеството с Департамента по ядрена енергетика на Индия, горивната компания ТВЕЛ осигурява ядрено гориво и на Първи и Втори енергоблок на АЕЦ „Куданкулам". Договорът действа до края на експлоатацията на енергоблоковете. Освен това, в рамките на руско-индийското сътрудничество, ТВЕЛ доставя компоненти за ядрено гориво - таблетки от двуокисен природнообогатен уран за АЕЦ „Раджастан" (с реактор от типа PHWR). След 2014 г. обемът на новите договори на ТВЕЛ с международни партньори превиши 3 милиарда долара, което позволи да се запази 10-годишният портфейл на поръчките на ниво от над 10 милиарда долара. През 2014 г. бяха подписани договори за доставка на гориво за АЕЦ в Унгария, Словакия, Финландия, както и за изследователски реактори в Холандия, Узбекистан и Чехия.