МОСВ предупреждава за внезапни наводнения
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Март 2015 20:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОСВ предупреждава за внезапни наводнения

София /КРОСС/ По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН в нощта срещу 6 март дъжд ще завали и в източните райони от страната, с количества от 2-5 л/кв.м. През деня дъждът ще преминава в сняг, най-късно в югоизточните райони.
Очакват се значителни сумарни количества - от 15-25 л/кв.м в Северна България до 25-35 л/кв.м. в южните райони. В Рило-Родопската област - 50-70 л/кв.м. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.
В събота валежите ще продължат, и в крайните югоизточни райони дъждът ще премине в сняг. Количествата в Западна България ще са между 5-15 л/кв.м, в Централна България - 10-20 л/кв.м, в Източна България - 20-30 л/кв.м. В неделя все още ще превалява сняг, но от запад валежите ще отслабват и ще спират. Очаквани количества: в Западна и Централна България от 1 до 5 л/кв.м, в Източна България до 10-15 л/кв.м.
През последното денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Към настоящия момент водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води.
На база метеорологичната и хидрологична обстановка днес ще започнат да се повишават нивата на реките в почти цялата страна, уточняват от пресслужбата на МОСВ. В резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг и намалената ретензионна способност на почвата, на 6, 7 и 8 март са възможни съществени повишения на речните нива в страната. Възможни са внезапни наводнения.