Пращаме войска в Украйна за учение на НАТО
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Март 2015 21:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пращаме войска в Украйна за учение на НАТО

София /КРОСС/ Българската армия ще участва в две международни учения през юли в Украйна. Военните игри са планирани предварително и нямат нищо общо с кризата в страната, обясниха от Министерството на отбраната. Ученията са кръстени „Rapid trident" и „Saber guardian". „Труд" попита ведомството на Николай Ненчев колко наши бойци ще заминат за Украйна, но от там отвърнаха, че все още не е минала планиращата конференция, на която се взема решение с каква численост и с какво въоръжение ще участваме.
1300 военни от 15 страни, сред които и България, участваха в учението „Rapid trident 14" миналата есен в Украйна. САЩ изпратиха 200 американски парашутисти от 173-а въздушно-десантна бригада, базирана във Виченца, Италия. Ученията се водиха в околностите на Лвов.
„Saber guardian", което сега ще бъде в Украйна, през март миналата година беше на учебния полигон в „Ново село" до Сливен. То бе ръководено едновременно от ген.-майор Ричард Лонго, зам.-командващ на Сухопътните войски на САЩ в Европа, и бригаден генерал Красимир Кънев, зам.-командир на Сухопътните войски. В него участваха над 700 военнослужещи от 12 нации - Армения, Азербайджан, Белгия, България, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, САЩ, Турция и Украйна. Основните цели са насочени към повишаване на регионалното сътрудничество между страните, боеспособността и оперативната съвместимост на НАТО, обясняват от военното министерство.
Българската армия участва общо в 12 многонационални учения тази година. Освен в Украйна наши военни ще се включат в игри и в Албания, Грузия и Германия.
Интензивно ще е присъствието и на американската армия на територията на България. За годината официално са планирани 22 учения. Между тях са традиционните „Тракийски орел", „Тракийска звезда" и „Тракийско лято".
В тях участват по няколко десетки военни от САЩ, както и изтребители Ф-16 и друг тип летателна и земна техника. Интересно ще е учението между българските и американските ВВС в края на юли. В него американските изтребители ще играят в небето над Пловдив с българските бомбардировачи СУ-25 и транспортни хеликоптери МИ-17.
Участието на армията на САЩ в учения у нас е разхвърляно през цялата година - като едно учение е средно по две седмици. Броят на техниката и личния състав не се уточнява, но със сигурност в един момент няма да има повече от 800 - 900 бойци.
Последните две седмици в българските медии циркулира информация, че през следващите четири месеца командването на щатските сили в Европа възнамерява да разположи близо 1000 янки в България и Румъния. Плановете били част от разширяването на щатския ангажимент към ученията „Атлантическа решителност". Това е заявил командващият на 173-та въздушно преносима бригада полк. Майкъл Фостер, цитиран от различни сайтове.
„Не се говори за база и за разполагане на техника в страната. Тази година има съвместни учения с партньорите от НАТО повече от всеки друг път", каза вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на парламентарен въпрос. Тя уточни, че в България няма да бъде разполагана бронирана техника за постоянно, но танкове на НАТО ще влязат в страната за участие в конкретно учение. По-рано вече стана ясно, че става дума за около 15 машини.
До септември на пистата в авиобаза „Безмер" може да кацне не само най-големият американски военнотранспортен самолет С-5 "Галакси", но и най-големият транспортен самолет в света Антонов Ан-124 Руслан, коментираха от МО. Тогава се очаква да завърши реконструкцията на пистата, в която НАТО влага 26 908 476 евро, а още 3,7 млн. евро дава България. Разширяването на пистата и модернизацията на летището върви почти 10 години. Няколко години вървеше отчуждаването на имоти. Авиобаза Безмер е важна, тъй като се намира близо до полигона „Ново село".