Готви се бойкот на НЗОК
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Март 2015 21:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Готви се бойкот на НЗОК

София /КРОСС/ Синдикати и работодатели ще бойкотират участието си в заседанията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ако държавата увеличи представителите си в Надзорния съвет.
В промените в Закона за здравното осигуряване, които минаха на първо четене в парламентарната здравна комисия, е записано, че от четирима, представителите на държавата стават шестима.
Предстои работодателските и синдикалните организации да изпратят писмо до председателя на Народното събрание, в което информират Цецка Цачева за намерението си да се оттеглят.
Надзорният съвет на здравната каса е от 9 представители на различни организации - един на пациентите, двама представляват работниците и служителите, двама работодателите и четирима - държавата. Решение се взема при минимум 5 гласа "за".
Законодателни промени предвиждат вместо 9 надзорниците да станат 11, като държавата увеличава представителите си на 6. Точно толкова гласа ще трябват и при вземането на решение. Мотивите - който прави политика, той трябва да носи отговорност, включително и за милиардите в здравеопазването.
Синдикати и работодатели обаче са на друго мнение. Представителят на КНСБ в надзора д-р Иван Кокалов пресметна, че около 1,8 млрд. лв. плащат за здраве работници и работодатели, а държавата - наполовина по-малко.
Синдикатите твърдят, че е спорно и участието на представител на пациентите при вземането на решения за разпределението на парите на касата.
И от лекарския съюз не одобряват държавата да увеличи квотата си и да има надмощие при вземането на решения. Лекарите, които не са представени в надзора обаче твърдят, че отговорността за решенията трябва да носи не колективен орган, а ръководството.
Позицията на четирите работодателски организации и двата синдиката ще бъде изпратена до председателя на Народното събрание. Очакванията са при разглеждане на промените в зала да отпадне спорния текст, съобщава ТВ7.