Атанас Мерджанов: Борисов публично призна за нестабилност в коалицията
Секция: Интервюта
06 Март 2015 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Мерджанов:  Борисов публично призна за нестабилност в коалицията

/КРОСС/Интересно хрумване е Румяна Бъчварова да бъде предложена за вътрешен министър, смята зам.-председателят на "БСП - лява България". Сигурността на гражданите е застрашена при едно разстроено МВР, казва той в интервю за "Дума"

- Г-н Мерджанов, как приемате неочакваното предложение на премиера Бойко Борисов, което той направи вчера в Народното събрание, вицепремиерът Румяна Бъчварова да оглави Министерството на вътрешните работи?
- Бих определил предложението на министър-председателя като "интересно хрумване". Ако вицепремиерът Румяна Бъчварова, която сега отговаря за коалиционната политика на правителството, стане вътрешен министър, тя ще е втората жена, заемала този пост, поне по мои спомени.

- Смятате ли, че тя ще успее да се справи на този труден и сложен ресор, който се тресе от скандали и е все още нереформиран?
- Ще бъде интересно как г-жа Бъчварова ще се справя с ангажиментите във вътрешното министерство. Любопитно е как ще си разменят ролите г-жа Бъчварова и г-жа Кунева, тъй като по длъжност и характеристика, поне до този момент, г-жа Кунева отговаряше за координацията в сектор "Сигурност".

- Как ще коментирате изненадващата поява на премиера в Народното събрание вчера?
- Да, пристигането на премиера Бойко Борисов в парламента наистина изненада депутатите. Внезапната му поява говори и е сигнал за няколко нещо. Първото от тях е публичното му признание за нестабилност в управляващата коалиция. Очевидно е, че има вътрешен дефицит на доверие между партиите, които са в нея. Министър-председателят призна, че под натиск отвън и отвътре е длъжен да направи съответните смени в сектор "Сигурност".
От думите на Бойко Борисов е очевидно, че в определени отношения министър-председателят признава безсилието си заради това, че "му се въртят номера зад гърба, и то не от някой друг, а от коалиционните партньори".
Не бива да бъде отминат и фактът, че премиерът използва пленарната зала за една своеобразна оперативка на коалиционните партньори, на които се гневно се скара и размаха предупредително пръст.

- Приемате ли подобно поведение и прецедент ли е то в политическия живот на страната?
- Едва ли може да бъде прието като нормално останалите политически субекти, представени в Народното събрание, да стават преки свидетели и да бъдат занимавани с отношенията и с разчистването на сметки между коалиционните партньори в управлението. Да припомним, че те изтъкваха нееднократно добрите си отношения и толерантност като предимство и принос в управлението на държавата. Само че сега се оказа, че минусите в техните отношения са много повече.
Призовавам управляващите партии и коалиции да бъдат така добри, сериозни и отговорни към управлението на страната и да не занимават цялото ни общество със собствените си вътрешно-коалиционни проблеми.
Не трябва да се заиграва с термини като "въпрос на чест", "морал", "достойнство", защото напоследък твърде спекулативно се употребяват тези понятия. В крайна сметка първостепенна отговорност на министър-председателя е да управлява страната публично, прозрачно и законово.

- Вие заявихте още в сряда, че оставката на Веселин Вучков говори за нестабилност на правителството...
- Да, хвърлената оставка на вътрешния министър говори за проблем в мнозинството. Той е ключова фигура в едно правителство и с неговата оставка резонно възниква въпросът за стабилността на кабинета. Няма друг случай вътрешен министър да си подаде оставката 4-5 месеца след старта на правителството. Очевидно става въпрос за неразбирателство в правителството, още повече, когато става въпрос за отношенията между премиера и министър от ГЕРБ.
Само преди седмица Веселин Вучков обяви намеренията си за нова административна реформа в МВР. Какво се случва с нея? Още не е отшумяла серията показни убийства, а със затоплянето на времето се очаквало и увеличение на бежанския поток. Държавата само ще загуби от едно разстроено МВР, което трябва да се грижи за сигурността на гражданите.
По въпросите на сигурността министър-председателят носи особена отговорност. Още повече, че изборът на министър е негов персонален.