Ненчев: Ремонтите на наличните МиГ-ове излизат прескъпо
Секция: ПОЛИТИКА
06 Март 2015 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ненчев: Ремонтите на наличните МиГ-ове излизат прескъпо

София /КРОСС/ Има сериозен проблем с летателната годност на изтребителите ни МиГ 29 и МиГ 21 и може да се окаже, че в скоро време ще разполагаме само с два годни бойни самолета. Това обяви по време на парламентарния контрол министърът на отбраната Николай Ненчев. Ненчев поясни, че бройката на годните изтребители е само два, защото на останалите ще изтече ресурсът на двигателите, както и на самолетния агрегат.
"Тъй като въпросът с годините е пряко свързан с броя на полетите и летателните часове, разбирате, че сме в незавидно положение що се отнася до летателната подготовка на хората", допълни министърът.
Поради липса на финансов ресурс МО изпитва сериозни затруднения за доставката на резервни части и ремонт на наличните авиолокационни съоръжения.
"Ремонтите на наличните МиГ-ове излизат скъпи и прескъпо. Това е числото, което цитирате - 1,6 млрд лева ще ни излезе тяхната поддръжка до 2029 година".
Според него правилното решение за превъоръжаването на българските ВВС е замяната на старите изтребители с нови.
В МО има изготвен инвестиционен проект за придобиване на ескадрила нови бойни самолети, който, заедно с осем други проекти, включително и за придобиване на радарите, ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет. При положително решение от страна на правителството проектите ще залегнат в програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 година.