Трайков: Засилването на монопола стратегически не е изгодно за България
Секция: ИКОНОМИКА
06 Март 2015 19:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трайков: Засилването на монопола стратегически не е изгодно за България

София /КРОСС/ За "Набуко" не е необходимо разрешение от Европейската комисия. Решението да не се строи тръбата беше взето от акционерите в проекта, каза пред БНТ Трайчо Трайков. По думите му, идеята на Бойко Борисов е осъществима, но трябва да има достатъчно газ и да има инвеститори в този проект.
В първоначалния "Набуко" България участваше с 16%. Ако партньорите отново решат да въобновят проекта, тогава теоретично е възможно да е изпълним, категоричен е той. Според него решението за "Турски поток" засяга Русия и Турция и ако той бъде построен, България трябва да го включи като част от енергийното си портфолио.
По отношение на газовия хъб са необходими източници на газ, географско положение и инфраструктура, каза още той. По думите му колкото повече възможности имаме, толкова е по-добре за цените, които ще плащаме. Засилването на монопола стратегически не е изгодно за България. Ако имаме само "Южен поток", това не е изгодно за България, особено след като не бяха договорени правилните условия. Вторачването в един сектор е преекспонирано, уточни той. На въпрос дали вижда панацея в промените в Закона за енергетиката, Трайков каза, че промените са в правилната посока.
"Когато аз бях министър, проблемите в енергетиката въобще не бяха толкова катастрофални, колкото са сега. Тогава държавните енергийните дружества подобряваха резултатите си. През 2009-та година заварихме цени от 670 лв. сега са около 200, а с последните промени въобще няма да има преференциални тарифи. Сега нови мощности следва да се създават само на пазарен принцип, обясни Трайков.