Путин направи на глупаци финансовите акули на Запад
Секция: Русия
08 Март 2015 07:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин направи на глупаци финансовите акули на Запад

/КРОСС/ Само за няколко дни Русия си изкупи на безценица нефтените си и газовите си активи, които се намираха в ръцете на западни финансисти.

Всичко това стана благодарение на обезценяването на рублата и на пазара се появиха слухове, че акциите ще паднат. Това е една от най-сполучливите финансови операции от когато съществува фондовия пазар.

„Русия направи неочакван ход с коня" - пише InSerbia. По думите на изданието, благодарение на падането на рублата Москва успя да си върне голяма част от активите, които се намираха в ръцете на чужди собственици и успя да спечели 20 милиарда долара само за няколко дни.

До този момент половината от всички доходи от продажбата на нефт и газ отиваше не в руската хазна, а във финансовите акули от Европа. Поради кризата в Украйна руската рубла рязко падна, но Централната банка не предприе нищо, за да я задържи.

Цените на акциите на руските енергийни компании паднаха сериозно и финансовите акули започнаха да ги продават, докато не се обезцениха съвсем.

Путин цяла седмица чакаше и „само се усмихваше по време на пресконференциите", а когато цените на тези акции паднаха максимално, той заповяда незабавно да се изкупят активите, които бяха в американци и европейци.

„Когато финансовите акули разбраха, че са ги излъгали, беше вече много късно" - пише изданието. И сега всички доходи от нефта и газа ще останат в Русия, а рублата ще започне да расте и за това няма да е необходимо да се пилеят златновалутните резерви.

„Европейските финансови акули бяха излъгани: за минута и половина Русия успя да си изкупи обратно нефтените и газовите активи за милиарди - за грошове.

Такава впечатляваща операция не сме виждали от момента на създаването на фондовия пазар" - пише издателство InSerbia./ infobalkani