Минималната работна заплата у нас е по-ниска, отколкото в някои провинции на Китай
Секция: ИКОНОМИКА
10 Март 2015 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Минималната работна заплата у нас е по-ниска, отколкото в някои провинции на Китай

/КРОСС/В България минималната работна заплата от 130 евро е по-ниска, отколкото в някои провинции на Китай. Този факт беше оповестен от заместник-председателя на европейските синдикати Патрик Ичерт на конференцията за възстановяване на социалния диалог, която се проведе в Брюксел.

Какво представлява изходът от кризата за Европа? Да режем заплатите, за да сме конкурентоспособни на китайците ли? Разбира се, че не. Бих искал да подчертая, че минималната работна заплата в България в момента е 130 евро - по-малко, отколкото в някои райони на Китай, каза Патрик Ичерт, цитиран от БНР. 

Макроикономическите дисбаланси на европейските страни ще бъдат обсъдени от финансовите министри в Брюксел. В заседанието ще участва и българският финансов министър Владислав Горанов.

В края на февруари срещу страната ни бе започната процедура, заради прекомерни икономически дисбаланси, породени основно заради кризата с КТБ от миналата година и поемането на дълг в края на годината за решаването й. Очаква се представителите на ЕК да информират министрите на финансите за актуалното състояние на стъпките и мерките, свързани с прилагането на банковия съюз. България е заявила намерение за присъединяването си към Единния банков надзорен механизъм, но към момента реални стъпки в тази посока не са направени.

По време на заседанието се очаква да бъде постигнат общ подход по предложението на комисията за създаване на Европейски фонд за стратегически инвестиции.