Бедственото положение в редица общини остава
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Март 2015 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бедственото положение в редица общини остава

/КРОСС/Бедствено остава положението в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград, Сърница, Гълъбово, Минерални бани, Якоруда и село Ерул в община Трън. Затворени са пътища, най-вече второстепенните.

Без ток са 615 селища. Продължава работата по възстановяване на водоснабдяването и електроподаването. Ако условията позволят може да се направи второ облитане с хеликоптер с представители на ЕСО, за да продължи да се работи по възстановяването на електричеството.

От снощи електроподаването в Смолян, Чепеларе, Пампорово и Лъки беше възстановено.

Блокирани са пътища до над сто родопски села, прекъснати са и комуникации.

За да се запознае на място с обстановката, в Смолян пристигна министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков.

Оства тежко положението в регионите Кърджали, Смолян, Пазарджик, Хасково.

Главен комисар Николай Николов, директор на "Противопожарна безопасност и защита на населението", каза, че в цялата страна в дежурните центрове няма информация за хора, чиито живот е пряко застрашен.

Инцидентите, които отработваме са десетки. Ако до още максимум 2 дни не пуснем тока на хората, всичко отива по дяволите, коментира Николов.

И в Пазарджишко и Пловдивско все още има населени места без ток и вода.

Снегът и лошото време взеха жертва в Кърджалийско - 65 годишен мъж, излязъл от дома си в петък по време на обилния снеговалеж. Днес тялото на Сабахатин Азис бе открито при разчистването на пътя за крумовградското село Горна кула.

Земеделски земи и стопански постройки бяха наводнени от придошлите води на река Тунджа, край Елхово. Очакванията са нивото й да остане високо и през следващите няколко дни.

Продължаващите валежи активизираха свлачище, което срути и наводни къщи във видинското село Симеоново.

Скална маса падна върху локомотива на бързия влак от Варна за София, в участъка между гарите Мездра -Юг и Зверино. Пострадали пътници. Движението на влаковете в района вече е възстановено.

Малко по-лека е обстановката в Благоевград и Стара Загора.

Няма информация за бедстващи хора. Има блокирани хора четвърти ден в хижа "Христо Смирненски", има хора и в Белмекен, но те не са бедстващи, имат храна и са на топло.

От агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в тунел "Траянови врата" на АМ "Тракия", където поради възникнала повреда в захранването не работи осветлението на съоръжението.

В момента вали обилно сняг в района на Омуртаг и Антоново, заради което са наложени ограничения за движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона през Котленския проход, каза в сутрешния блок на ТВ7 председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. Той добави също така, че обстановката в Смолян и Кърджали постепенно започва да се нормализира. Председателят на пътната агенция отбеляза, че в Шумен също се усилва снеговалежът, но температурите там са положителни и не се очаква да се натрупа снежна покривка, която да създаде някакви проблеми.