Сенатор Маккейн бил сътрудник на КГБ
Секция: Русия
11 Март 2015 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сенатор Маккейн бил сътрудник на КГБ

/КРОСС/ Ожесточената антируска риторика на сенатор Джон Маккейн се обяснява с неговото чувство за малоценност, предизвикано, както се оказва, от работата му за КГБ по време на Виетнамската война. Материалите, доказващи това, бяха открити от руския журналист Олег Лурьо.

В интервю за радио „Вести ФМ” той разказа, че участието на Маккейн във Виетнамската война е пълно с тайни.

„Във Виетнам, както ние знаем, през 66-67 г. имаше съветски военни, пилоти. Подполковник Юрий Трушечкин през октомври 1967 г. свали самолета на Джон Маккейн – с един точен изстрел унищожи американския самолет. На практика съветските военни са спасили Маккейн, защото обикновено когато виетнамците сваляха американски самолети като мотики. Раненият Маккейн е бил вкаран в затвора, наречен „Ханойския Хилтън”, където условията били изключително сурови. После обаче, се случило нещо, след което Маккейн бил преместен в много добра болница, където се грижели за него и го лекували. Това не е било правено по отношение на останалите пленени американци. – отбелязва журналистът. – След като го излекували, Маккейн е бил преместен в лагер за пленници, наречен „Плантация”. При това, той там е бил в единична килия с много добри условия, дори и климатик”.

„Затова и изблиците на такава дива омраза у сенатор Маккейн към всичко, свързано с Русия, са напълно разбираеми, – продължава Олег Лурьо. – Намирайки се в плен, Маккейн започнал веднага да сътрудничи с виетнамското, а по-късно и със съветското разузнаване. Известни са даже имената на тези сътрудници на КГБ, които са работили с бъдещия сенатор – това са Евгени Легостаев и Иван Шпорт. След като се убедили в неговата пълна управляемост, те дори санкционирали интервюто, в което Маккейн, във времето, през което всичките му бойни приятели гнили в окопите, той разказвал за хуманността на виетнамците. Това интервю е запазено и до днес. С Маккейн наистина добре се отнасяли. За какво да го бият и да го изтезават, когато той сам разказвал всичко с охота!”.

Олег Лурьо отбелязва, че информацията за виетнамското минало на сенатора постепенно започва да излиза наяве. Архивите, в които се пазят данните за Виетнам, могат да бъдат разсекретени в близко бъдеще. И тогава ще има много въпроси към сенатора. Впрочем, ако всичко това излезе наяве, Маккейн вероятно ще заяви, че е фалшиво и е отмъщение на Русия заради позицията му.

Интересно, че когато американците-ветерани от войната във Виетнам питат Маккейн, защо именно към него единствено са се отнасяли добре виетнамците, сенаторът отвръща: защото те разбраха, че баща ми е адмирал…