Украинската криза – грешка на европейските сомнамбули
Секция: Анализи
16 Март 2015 10:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украинската криза – грешка на европейските сомнамбули

/КРОСС/ Преди убийството на Борис Немцов бри­тан­с­ките пар­ламен­та­ри­сти обна­ро­д­ваха доклад за дипло­ма­ти­че­с­ките и исто­ри­че­с­ките при­чини за укра­ин­ския конфликт. В него звучи рязка кри­тика към нераз­би­ра­нето от страна на европе­й­с­ката дипло­мация на поли­ти­че­с­ките промени в Русия след разпа­да­нето на съвет­ската импе­рия и към неуме­ни­ето да се изгра­дят устой­чиви отноше­ния с нея. Доста нелицепри­я­тен извод за европе­й­с­ката дипло­мация, която в доклада беше опре­де­лена като праз­но­словна, неспо­собна да постави себе си на меж­ду­на­род­ната арена.

Бри­тан­ското пра­ви­тел­ство и цялата европе­й­ска дипло­мация се обви­ня­ват в сом­нам­бу­лизъм, се казва в пар­ламен­тар­ния доклад на Кама­рата на лор­до­вете, който оце­нява исто­ри­че­с­ките и дипло­ма­ти­че­с­ките при­чини за сегаш­ната укра­ин­ска криза. На Дейвид Камерън, раз­бира се, не му беше по душа отправ­ката към знаме­ни­тата книга на австра­лийския исто­рик Кри­стофър Кларк, в която той опи­сва настро­е­ни­ята към на пръв поглед малко зна­чими фак­тори, довели в крайна сметка до Пър­вата све­товна война. Така върху бри­тан­ския премиер и Европе­йския съюз се посипаха обви­не­ния в дипло­ма­ти­ческа некомпе­тент­ност: „Европе­й­с­ката и бри­тан­с­ката дипло­мация не са в състо­я­ние да раз­бе­рат поли­ти­че­с­ките задачи на Русия и да им даде под­хо­дящ отго­вор. Това нераз­би­ране доведе до ката­строфал­ната ситуация."

Докладът е в раз­рез с глед­ната точка на френ­ското Мини­стер­ство на външ­ните работи и френ­ските медии, които в голямата си част пред­ста­вят укра­ин­ската криза като след­ствие на гиган­то­ма­ни­ята на рус­кия само­управ­ник дик­та­тор. Дейвид Камерън, раз­бира се, вед­нага се постара да въз­ста­нови исти­ната: „Отго­вор­но­стта за ста­ващото в Украйна лежи изклю­чи­телно върху Путин и Русия. Те деста­би­ли­зи­раха и постепенно нахлуха в стра­ната, като поро­диха всички днешни проблеми."

За щастие, в 12-​страничния доклад лор­до­вете оти­ват по-​нататък от тол­кова удоб­ното за бри­тан­ския премиер отрица­ние на вината и отго­вор­но­стта, които, между другото, изобщо не отме­нят неспо­соб­но­стта да се пре­дви­жда по-​нататъшното раз­ви­тие на събитията...

Тази слепота обаче не е слу­чайна. Бри­тан­с­ките пар­ламен­та­ри­сти смя­тат, че общата „загуба на ана­ли­тични спо­соб­но­сти отслаби държавите-​членки, като им попречи да раз­бе­рат поли­ти­че­с­ките промени в Русия и да намеря отго­вор на тях". Така това нераз­би­ране на рус­ката поли­тика стана при­чина за колек­тив­ната слепота на европе­й­с­ката дипло­мация: „Европе­йският съюз се забави пре­ка­лено с пре­оцен­ката на сво­ята поли­тика, която би могла да даде отго­вор на мащаб­ните промени в Русия."

След гор­ба­чов­ските и елцин­ските години „руско-​европейските отноше­ния пре­ка­лено дълго се осно­ва­ваха на опти­ми­стич­ната хипо­теза, че Русия върви по път, който ще я направи демо­кра­тична страна спо­ред европе­йския модел", въпреки че всъщ­ност тя се отвърна от Европа, а „вътреш­нопо­ли­ти­че­с­ките промени в Русия спо­соб­стваха за отда­ле­ча­ва­нето й от Европе­йския съюз. Евро­съюзът не успя да съз­даде онези рамки, които биха спо­соб­ствали форми­ра­нето на здрави и устой­чиви отноше­ния между Русия и държавите-​членки".

Този малко наи­вен под­ход не промени нищо. Дори идва­нето на власт на Путин, който така и не успя докрай да се съвземе от разпа­да­нето на съвет­ската импе­рия и заложи на утопич­ния про­ект за европе­й­ска интеграция, за да про­ти­во­действа на кон­ку­ренци­ята от страна на Китай и Европе­йския съюз. Спо­ред Путин про­ектът Евразийски съюз би бил оправ­дан само при вклю­ч­ва­нето на Украйна, Гру­зия, Мол­дова и Арме­ния. Ето защо той не можеше да поз­воли тези страни да попад­нат под вли­я­ни­ето на Европа. На прак­тика евразий­ската същ­ност на Русия се поставя над европе­й­с­ката и тя става геопо­ли­ти­че­ски и идео­логи­че­ски кон­ку­рент на Европа.

Изка­за­лият се на слуша­ни­ята препо­да­ва­тел от Париж­кия инсти­тут за поли­ти­че­ски изслед­ва­ния Сергей Гуриев отбе­ляза, че отноше­ни­ята между Русия и Европе­йския съюз са постра­дали заради поли­ти­че­с­ката небреж­ност и от двете страни, осо­бено през послед­ното десе­ти­ле­тие. В доклада като при­чина за подобно пре­не­бреже­ние се посочва текущото разпре­де­ле­ние на пъл­номощи­ята в Европе­йския съюз между Европе­й­с­ката коми­сия и държавите-​членки: „Рус­наците предпо­чи­тат да вза­и­мо­действат непо­сред­ствено с държа­вите на дву­странна основа, защото им е сложно да се ори­ен­ти­рат в огром­ната бюро­крация на Евросъюза."

В доклада се отбе­лязва и отго­вор­но­стта на Запада, който остави без внима­ние загриже­но­стта на Русия по повод разши­ря­ва­нето на НАТО: „За Русия НАТО е военна заплаха и после­до­ва­тел­ното разши­ря­ване на НАТО на изток се възпри­ема като при­ближа­ване на запла­хата към рус­ките гра­ници." Освен това рус­кият елит разглежда разши­ря­ва­нето на Европе­йския съюз като при­движ­ване на НАТО. Сложно е да бъде оспо­рена подобна гледна точка, тъй като двете орга­ни­за­ции имат 22 общи членки, без да гово­рим за стра­теги­че­ското партньорство.

Лор­до­вете не одоб­ря­ват европе­й­с­ката поли­тика на санкции и препоръч­ват да бъде раз­ра­бо­тена стра­тегия за постепенно изли­зане от кри­зата: „Няма ника­кви дока­за­тел­ства, че санкци­ите са се отра­зили на позици­ите на пре­зи­дента Путин за Крим, където Русия има сери­о­зни отбра­ни­телни инте­реси и, в част­ност, военна база в Сева­стопол. В дълго­срочна пер­спек­тива санкци­ите нана­сят вреда на инте­ре­сите и на Русия, и на Европа. Пер­спек­ти­вата за постепенно снемане на санкци­ите трябва да влезе в разглеж­да­ните вари­анти на прего­во­рите в Европе­йския съюз."

Освен това бри­тан­с­ките пар­ламен­та­ри­сти пред­лагат засега на прего­во­рите да не се обсъжда чув­стви­тел­ният крим­ски въпрос и да не се озву­чава вари­ант за рефе­рен­дум при меж­ду­на­родно посред­ни­че­ство. Вме­сто това европе­й­с­ката дипло­мация трябва да се заеме само с неот­лож­ните про­блеми на пре­кра­тя­ва­нето на бой­ните действия и помощта за постра­да­лата укра­ин­ска ико­номика. Именно към такава линия се при­държаха Оланд и Мер­кел по време на възоб­но­вя­ва­нето на прего­во­рите с Русия в Москва в нача­лото на фев­ру­ари, когато френско-​немският дует дойде на себе си след дългия дипло­ма­ти­че­ски сомнамбулизъм./в. Русия днес

Автор: Режи Субруяр