Сакскобургготски и сестра му спечелили 2 млн. лв. от сеч на горите в Рила
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Март 2015 08:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сакскобургготски и сестра му спечелили 2 млн. лв. от сеч на горите в Рила

/КРОСС/ Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок за 6 години и половина са получили над 2 млн. лв. печалба от сеч на горите в Рила. Това се разбра от експерти в Софийски окръжен съд, който разгледа едно от делата за т.нар. „царски" имоти. По него държавата (чрез земеделското министерство), представлявана от Адвокатска къща „Савова & с-ие" претендира за върнатите на Симеон и сестра му близо 16 000 дка с дървета, оценени на около 5 млн. лв.

Вещите лица представиха скици за добивите на дървесина, с които адвокатите не бяха запознати и делото беше отложено за 27 март. Получи се напрежение в залата, заради словесните престрелки между двете страни, на няколко пъти се наложи съдията да възстановява реда.
За отбелязване е, че „Савова & с-ие" успяха да освободят държавата от такси за собственическите искове и да наложат вече възбрани върху имотите, сечта и извозването на дървесина от спорните гори. Така, докато съдът излезе с решение, царската фамилия няма да може да извършва каквато и да било стопанска дейност в горите край Самоков. Ответници по делото са наследниците на царете Борис и Фердинанд начело със Симеон и Мария-Луиза, но и три търговски дружества - „Хастингс", „Бороспорт" и „Агротуризъм", закупили от бившите монарси отделни земи, пише "Труд".