Цацаров прави разследващо спецзвено за 50 000 лв.
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Март 2015 11:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цацаров прави разследващо спецзвено за 50 000 лв.

/КРОСС/Прокуратурата създава специализиран екип за разследвания, който ще бъде оборудван с модерна техника, подобна на използваните от детективите в популярни криминални сериали. Държавното обвинение е обявило обществена поръчка за доставка на оборудването, съобщи БГНЕС.

До другия петък прокуратурата приема оферти за доставка на "криминалистично оборудване и материали за разследване", "хладилен контейнер за съхранение на трупни останки" и "фото и видео оборудване". Общата стойност на конкретната поръчка е около 50 000 лв., с ДДС, а средствата се осигуряват от Българо-швейцарска програма за сътрудничество в областта на сигурността. Съотношението е 70 % за швейцарската страна и 30 % за българската, като общо проектът е за 1,5 млн. лв., поясниха за Клуб Z от прокуратурата. Той обаче включва и други неща като обучение на прокурори срещу трафик на хора и др.

Техниката е предназначена за нов Оперативен дежурен център, който прокуратурата трябва да създаде до няколко месеца. Идеята бе анонсирана в края на януари от главния прокурор Сотир Цацаров.

В него ще работят следователи от НСлС и по същество това е нова криминалистична служба, която да извършва разследвания по "горещи следи" на тежки престъпления или инциденти. Звеното ще работи 24/7 и ще е оборудвано с два буса с техника, които ще пътуват на местопрестъпленията. То няма нищо общо с бъдещото антикорупционно спецзвено, което ще се прави между прокуратурата и БОРКОР.

От поръчката става ясно, че служителите на бъдещия Оперативен дежурен център ще се сдобият с комплекти за оглед на местопрестъпления, комплекти за изземване на биологични следи, както и на следи от автомобилни гуми, с комплект за определяне на траекторията на изстрел, техника за блокиране на сигнала на мобилните телефони и дори с портативен гайгеров брояч. Ще бъде закупен и специализиран хладилник за съхранение на трупни останки.

Екипът ще разполага освен това с модерна видео и фототехника, GPS-навигация и мултимедиен проектор.

Доставката на специализираната техника трябва да се осъществи до два месеца след сключването на договора с изпълнителя, който ще бъде избран на база предложена оферта с "най-ниска" цена.