Вацлав Клаус: Русия не носи отговорност за кризата в Украйна
Секция: СВЯТ
20 Март 2015 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вацлав Клаус: Русия не носи отговорност за кризата в Украйна

/КРОСС/ Русия не носи отговорност за кризата в Украйна и тази страна трябва да се справи с нея самостоятелно. Това заяви бившият президент на Чехия Вацлав Клаус в интервю, поместено днес на сайта ceskatelevize.cz и цитирано от ТАСС.

Украинската криза не е внесена отвън, смята Клаус. "Украйна е полуразпаднала се страна. Страна, разделена на две. Страна, която не можа да осъществи преходния процес от тоталитаризма. Когато бе притисната от Запада, настоял за отговор в каква посока иска да се движи - на изток или на запад, тя не бе готова да отговори", подчертава той.

"ЕС и САЩ, също както и Русия, би трябвало да дадат заден ход и да оставят на Украйна самостоятелно да решава собствените си проблеми", смята бившият чешки лидер.

Клаус хвърля върху Запада отговорността за изострянето на украинската криза. Трагичните събития в Украйна се дължат според него на подкрепата за киевския Майдан от страна на САЩ и ЕС.

"От гледна точка на дългосрочната перспектива това е лоша политика", заявява той.

Вацлав Клаус подкрепя решението на сегашния чешки президент Милош Земан да участва в тържествата по случай 70-ата годишнина от Победата, организирани в Москва. "Милош Земан е от моето поколение, което помни Втората световна война", изтъква Клаус и добавя, че би взел същото решение.

"Ако не бях заминал там, щеше да ме е срам пред самия себе си", допълва бившият чешки лидер, който е известен с проруските си позиции и антиевропейските си коментари.