Министър Митов се срещна с посланика на Азербайджан
Секция: ПОЛИТИКА
23 Март 2015 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Митов се срещна с посланика на Азербайджан

/КРОСС/ Министър Даниел Митов се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на Азербайджан в София Емил Зулфугар оглу Каримов. Двамата обсъдиха неотдавнашната официална визита на президента на Република Азербайджан Илхам Алиев в България и изказаха задоволство от факта, че тя е дала нов тласък в двустранните българо-азербайджански икономически, търговски и политически отношения и е очертала нови още по-ясни и разширени перспективи за тяхното развитие.

Министър Митов подчерта важността, която България отдава на връзките си с Азербайджан в икономическата и енергийната област и обърна внимание, че азерската страна е стратегически партньор за нас, но и за целия ЕС. В тази връзка той изрази българското желание за ускоряването от азербайджанска страна на съгласуването на проекта за Договор за стратегическо партньорство между ЕС и Азербайджан, който да бъде подписан възможно най-скоро, тъй като би бил изгоден, колкото за България и целия ЕС, толкова и за самия Азербайджан.

От своя страна, азербайджанският посланик сподели стратегическото значение на отношенията на неговата страна с България във всички области, като постави акцент върху енергийните връзки, свързани с трансфера на азерски газ през България за целия регион на Югоизточна и Централна Европа.

Двамата дипломати обсъдиха и възможностите за активизиране на търговско-икономическите връзки между нашите две страни в редица области и отрасли, като министър Митов изрази надежда, че българските фармацевтични компании, които напоследък проявяват засилен интерес към региона, ще могат да получат скоро по-разширен достъп до азербайджанския пазар.