Кънев: Местните избори може да имат фатални последици за коалицията
Секция: ПОЛИТИКА
25 Март 2015 17:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кънев: Местните избори може да имат фатални последици за коалицията

/КРОСС/ Лидерът на ДСБ Радан Кънев е недоволен от кмета на София - Йорданка Фандъкова. „Симпатиите са едно, но контролът върху общинския бюджет е съвсем друго", коментира Кънев в интервю за Дарик радио.

Той не изключи възможността предстоящият местен вот да създаде напрежение, както вътре в Реформаторския блок, така и в коалиционните отношения с ГЕРБ. Радан Кънев посочи, че реформаторите ще имат свои кандидатски листи за общински съветници и номинации за кметове в големите градове, като не изключи и напрежение между партиите в Реформаторския блок, но и с ГЕРБ: „Винаги всички избори могат да всеят раздор в коалиции, че и в единни партии. Аз засега виждам повече раздори вътре в ГЕРБ, свързани с местните избори, отколкото между нас и тях, както и вътре в нашата коалиция. Но всякакви процеси са възможни. Ако надделее партийното начало, манията да представяш партията си за победител и да броиш кметове и общински съветници, все едно това са национални избори - било то вътре в Реформаторския блок или в отношенията между Реформаторския блок и ГЕРБ, тези избори може да имат много лоши и може би фатални последици за Реформаторския блок или коалицията, която управлява страната".

Лидерът на ДСБ разкритикува и начина на управление на София, чийто бюджет всяка година надхвърля 1 млрд. лв.: „Софийският общински съвет харчи над 1 милиард годишно, всъщност третият бюджет в държавата, е бюджетът на София. И ако симпатиите към г-жа Фандъкова като човек са някак всеобщи - виждаме, че и повечето ни избиратели я харесват, съвсем не мога да кажа, че отношението им към начина, по който се харчат парите им като софийски данъкоплатци, е същото. Напротив - много остро критични са към начина, по който Столичният общински съвет се разпорежда с нашите пари. Аз също съм много критичен и това рязко сваля и доверието ми към кмета".

В интервю за Дарик Радан Кънев посочи, че до дни ще бъде внесен и законопроект за реформа в съдебната власт. За отношенията между ГЕРБ и ДПС, заяви, че реформаторите са незаменими. А на въпрос кога ще бъде сформирана комисия в парламента, разследваща модела „КОЙ", лидерът на ДСБ отговаря, че не е ясно кога ще има.