110 години от откриването на „лактобацилус булгарикус”
Секция: Наука
26 Март 2015 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
110 години от откриването на „лактобацилус булгарикус”

/КРОСС/ За първи път бактерията "Лактобацилус булгарикус" е индентифицирана през 1905 г. от българския доктор Стамен Григоров. Бактерията се храни с лактоза и произвежда млечна киселина, благодарение на която млякото се съхранява.

Лактобацилус булгарикус е кръстена на България - страната, в която за първи път е открита и използвана. Бактерията се среща свободно в природата на България. При попадане в мляко и при определени условия бактерията причинява естествена млечнокисела ферментация, водеща до получаване на това, което наричаме кисело мляко.

В началото на 20 век известният руски учен нобелист Иля Мечников (1845-1916), работещ в Института Пастьор - Париж, започнал изследвания върху причините за стареенето на човека. Той установява, че при храненето белтъчните вещества от храната се разграждат под действието на гнилостни бактерии в дебелите черва и причиняват отравяне наорганизма и ранна смърт.

Мечников доказва, че единствената храна която може да ограничи развитието на гнилостните бактерии в червата е българското кисело мляко. С това той обяснява обстоятелството, че в България има най- голям брой столетници и то в добро здраве и посочва, че на всеки милион жители в България се падат по 426 души, които са по- стари от 100 години. На второ място по дълголетност идва Турция с 318 столетницина милион жители. След това следват Колумбия с 311, Бразилия с 246, Швеция с 64, Русия с 62, Белгия с 52, Франция и Германия с 2, Англия и Швейцария с 1.

Мечников стига до извода, че това се дължи на консумацията на киселото мляко от българите.

По същото това време, когато Иля Мечников провежда своите биологически изследвания, българинът д-р Стамен Григоров, тогава студент по медицина ІV курс в Женевския университет, предприел изследване върху българското кисело мляко и установил, че причината за подквасването се дължи на един пръчковиден и един кълбовиден бактерии.

Мечников е първият учен създал лечебен препарат на базата на Lactobacillus bulgaricus, наречен ‘Lactobacillin'.