Разпити в Бачковския манастир заради екскурзията на отец Кирил
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Март 2015 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разпити в Бачковския манастир заради екскурзията на отец Кирил

/КРОСС/ Досъдебното производство за измама, образувано в районната прокуратура във Враца срещу отец Кирил, все още не е приключило. От държавното обвинение съобщиха, че срокът за разследването е удължен с два месеца, считано от 11 февруари т.г. Първоначалната версия, че попът от село Баница е измамил десетки свои съселяни, че ще ги заведе на екскурзия, може и да се окаже погрешна. От прокуратурата са разпитали всички, които фигурирали в списъците за екскурзията до Кръстова гора и Бачковския манастир, съобщава „Конкурент".
„Освен тези лица са разпитани и хора от великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" и от Бачковския манастир. На този етап информацията е доста превратна. Доказателствата към момента сочат за отсъствие на измама, но нека да изчакаме края на разследването", каза зам.-окръжният прокурор на Враца Камелия Трифонова. Тя припомни, че досъдебното производство срещу отеца е образувано за това, че от началото на август 2014 г. до края на същия месец, той е възбудил и поддържал в заблуждение хора от село Баница, че ще отидат на екскурзия, за която са си платили.
„Показанията, които са събрани при разпитите във Велико Търново и Бачковския манастир са коренно различни от тези, които са дали хората от село Баница", каза още прокурор Трифонова.
Скандалът с отец Кирил избухна през октомври м.г., когато жители на селото алармираха в полицията, че са измамени с несъстояла се екскурзия. Заради прибраното и невърнато капаро, МВР обяви попа за местно издирване. Още на следващия ден той сам се яви в полицията и беше задържан за 24 часа. Според отеца, измама няма. Екскурзията не се е състояла поради независещи от него причини, а капарото на всеки е върнато, макар и със закъснение.
Отец Кирил е студент по богословие във Велико Търново. Преди 10 години е ръкоположен за свещеник, а през 2005 г. са му поверени 10 села в 3 общини. След скандала с екскурзията, от врачанската митрополия забраниха на отеца да служи, докато се разплете криминалният случай. В средата на април се очаква прокуратурата да излезе с определение има ли измама, извършена от свещеника.