Изнасяме мед за Германия
Секция: ИКОНОМИКА
26 Март 2015 13:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изнасяме мед за Германия

Добрич /КРОСС/ Девет са основните монополисти в световен мащаб, които са си разпределили пазарите и българският пчелен мед се изкупува и заминава за Германия. Това съобщи в Добрич при откриването на специализираното изложение „Пчеломания", организирано от „Добрички панаир" Росимир Матеев - председател на новоучредената Конфедерация на пчеларите. Той добави, че освен две немски фирми в страната мед изкупува и една полска и те диктуват цената на сладката стока.
Според данните, с които Матеев разполага, България годишно изнася между 8 и 15 000 тона мед. В момента изкупната цена, която предлагат търговците на производителите е 5.20 лв. за кг мед от миналогодишната реколта, тъй като тече подготовката на пчелните семейства за новата паша през пролетта. Пчеларите се надяват тази година медът от нова реколта да стигне цена от 6 лв. за килограм, но Матеев е песимист и смята, че преработвателните фирми и търговци са се споразумели да предлагат в началото цена от 4.50 лв. за килограм, което производителите смятат, че е ниско и неизгодно.
Матеев очерта и основните проблеми пред бранша - кражбите на пчелни семейства, презимуването и смърттността в кошерите и отравянето на пчели от земеделски стопани, които пръскат нивите си без предупреждения.
Матеев съобщи, че има предложение за разработка на софтуер и система, която да пази пчеларите и пчелите им. В предложението е заложено земеделски производители, които планират пръскане в обработваните от тях ниви, да получават SMS-известие къде в района има кошери, разясни Матеев, като подчерта, че именно в Добричка област има най-много отровени пчелни семейства, а в същото време над 35% от меда в България се произвежда именно в региона. След Добрич като добри производители - по качество и количество, се нареждат областите Плевен, Ямбол, Бургас, Пловдив, Пазарджик, каза още пчеларят, съобщава "Стандарт".