Как Владимир Путин влезе в голямата политика
Секция: Интервюта
26 Март 2015 13:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как Владимир Путин влезе в голямата политика

/КРОСС/ Точно 15 години Путин спечели първите си президентски избори. Преди това, на 31 декември 1999 г. президентът на Русия Борис Елцин обяви, че се оттегля. В обръщение той заяви, че "страната има силен човек, достоен да бъде президент и с когото практически всеки руснак свързва надеждите си за бъдещето".

Така Владимир Путин влезе в голямата политика.

Откъси от интервю на Путин отпреди 15 години, публикува Лента.ру, цитирана от dnes.bg.

- Когато Елцин каза, че иска да се оттегли предсрочно, не казахте ли: "Какво говорите, Борис Николаевич, изключено!"
- Не, не започнах да го убеждавам да не прави това, но и не започнах да се възхищавам, да му благодаря и да го уверявам, че ще оправдая доверието му. Първата ми реакция беше - не съм готов...

Когато ме назначиха за премиер, беше интересно, почетно. Мислех си - ще поработя една година, и това е. Ако мога да спася Русия от развала, ще мога да се гордея с това. Това е цял етап в живота. Но после...

Две-три седмици преди Нова година Борис Николаевич ме покани в кабинета си и каза, че е решил да се оттегли. Така аз трябваше да стана изпълняващ длъжността президент. Той ме погледна, чакаше какво ще кажа.

Аз седях и мълчах. Той започна да обяснява по-подробно - че иска да обяви за оставката си още през тази година... когато той свърши да говори, аз казах: „Знаете ли, Борис Николаевич, ако трябва да бъде честен, не знам дали съм готов за това, искам ли това, защото това е много тежка съдба". Не бях убеден, че искам такава съдба...

Тогава той ми отговори: „Когато дойдох тук, аз също имах други планове. Такъв е животът. Аз също не съм се стремил към това, но стана така, че трябваше дори да се боря за президентския пост предвид много обстоятелства. Мисля, че и вашата съдба е такава, трябва да вземете решение. Страната ни е огромна. Ще успеете".

Той се замисли. Беше ясно, че не му е лесно. Изобщо това беше тъжен разговор. Не се отнасях много сериозно към назначаването си за приемник, а когато Борис Николаевич ми съобщи решението си, аз не бях съвсем готов за това.

От една страна имаш своите вътрешни аргументи. Но има и друга логика. Нещата се стичат така, че може да поработиш на най-високото равнище в страната и за страната. И е глупаво да кажеш: не, ще продавам семки или ще имам частна юридическа практика. В края на краищата, след това можеш да правиш това. Първо тук ще поработиш, после там.

- Какво според вас е най-важното за страната? Главното?
- Точно и ясно да бъдат определени целите. Тези цели трябва да бъдат разбираеми и достъпни за всекиго. Като Кодекса на строителя на комунизма.

- И какво ще запишете на първия ред на този кодекс?
- Моралните ценности.

- Ще търсим ли специален път за Русия?
- Не е нужно нищо да се търси, всичко вече е намерено. Това е пътят на демократичното развитие. Естествено, Русия е много разнообразна страна, но ние сме част от западноевропейската култура. И в това е нашата ценност, всъщност. Където и да живеят нашите хора - в Далечния изток или на юг, ние сме европейци.

- Остава и Европа да смята по същия начин.
- Ще се стремим да останем там, където географски и духовно се намираме. А ако ни изтласкват оттам, ще бъдем принудени да търсим съюзи. Задължително.

- В какво се състои проблемът на нашите /на Русия/ отношения с НАТО?
- В това, че там не се чувстваме пълноценни участници в процеса. Ако ще взимаме пълноценно участие в изработването на решенията, не виждам тук нищо страшно.

- Ситуацията в Югославия показа, че решения могат да се взимат и без Русия.
- За това става дума! Такива отношения не ни трябват.

- Кой от политическите лидери ви е интересен?
- Наполеон Бонапарт. /смее се/

- А сериозно?
- Де Гол, вероятно. Харесва ми и /Лудвиг/ Ерхард. Много прагматичен човек. Той построи нова Германия, следвоенна Германия. Всъщност при него цялата концепция за възстановяване на страната започва с определянето на нови морални ценности на обществото. За Германия това е било изключително важно след краха на нацистката идеология.

- Иска ли ви се да бъдете президент или не?
- Когато станах изпълняващ длъжността президент, почувствах ... удовлетворение - може би това не е точната дума - от това, че самостоятелно взимаш решения, от мисълта, че ти си последната инстанция, следователно от теб много неща зависят. И отговорността също ляга върху теб. Да. Това е приятно чувство на отговорност.
Аз си имам някои собствени правила. Едно от тях е никога и за нищо да не съжалявам. Постепенно стигнах до извода, че това е правилно. Когато започнеш да съжаляваш, да се връщаш назад, започваш да се разкисваш. Трябва да анализираш естествено, защото в миналото може да има грешки. Но да се анализира е нужно, за да се коригира твоят курс в живота.

- Харесва ли ви такъв живот?
- Трябва да получаваш удоволствие от процеса. Ние живеем всяка секунда и тази секунда никога няма да се върне.