Западът не разбира това
Секция: Анализи
27 Март 2015 09:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Западът не разбира това

/КРОСС/ Наивно и невежо - именно така реаги­рат Европа и САЩ на вой­ната в Украйна. Те не могат да раз­бе­рат защо рус­наците са тол­кова пре­дани на Путин. Него­вата импе­рия трябва да пред­ложи на рус­ките жители ред вме­сто хаос, както и нова родина.

Западът извърши груби грешки в Украйна, на които реагира Путин. В Украйна се води война, Русия и Европа се ска­раха. Когато се разпадна СССР никой не можеше да си пред­стави, че след 25 години при­вич­ната за мина­лото конфрон­тация ще се завърне отново в Европа. Тогава не само в Западна Европа, но и в Русия вяр­ваха, че време­ната на сту­де­ната война са си отишли окон­ча­телно. Нима Русия не може да бъде част от сво­бодна Европа, питаше тогава Гор­ба­чов, който не можеше да раз­бере защо Варшав­ският пакт тряб­ваше да бъде разпус­нат, а НАТО - да продължи да съще­ствува. Някои хора при­еха като дъл­боко оскръб­ле­ние пре­кра­тя­ва­нето на съще­ству­ва­нето на СССР и появата на неуваже­ние към този процес от страна на Запада.

СССР се рушеше, а управ­ля­ващите него­вото наслед­ство не напра­виха нещо, за да под­сла­дят раз­дя­лата с импе­ри­ята. Борис Елцин, този некомпе­тен­тен и неспо­со­бен да решава въз­ложе­ните му задачи пре­зи­дент, беше сим­вол на раз­къ­са­ното време. Пове­чето рус­наци, спом­няйки си годи­ните на управ­ле­ни­ето на Елцин, възпри­емат този период като време на ката­строфи. Либе­ра­ли­за­ци­ята на цените и при­ва­ти­зи­ра­нето на държав­ните предпри­я­тия, които се про­веж­даха като шокова терапия от либе­рал­ните реформа­тори, имаха ката­строфални после­дици. Почти всички руски стоки изчез­наха от пазара, наци­о­нал­ната валута се срина, насе­ле­ни­ето обедня, а кому­ни­сти­че­с­ките функци­о­нери деляха помежду си държав­ната соб­стве­ност. Кърва­вите войни за късче соб­стве­ност между мафи­от­ските банди разтър­сиха осно­вите на реда и изглеж­даше, че държа­вата се е само­лик­ви­ди­рала. Рус­ките граж­дани, както и на другите бивши съвет­ски репуб­лики се убе­диха от соб­ствен опит, че сво­бод­ният пазар и избо­рите са помогнали на функци­о­не­рите и на кри­ми­нал­ния свят, докато самите те не са могли да пред­ложат нищо друго. През 1991 г. пове­чето граж­дани все още вяр­ваха, че държав­ната неза­ви­симост на репуб­ли­ките, въвеж­да­нето на избори и сво­бод­ната пазарна ико­номика ще помогнат да се решат про­блемите им. В края на 90-​те вече пре­об­ла­да­ваше чув­ството, че краят на СССР, за който Елцин се дого­вори на тайна среща с държав­ните глави на Украйна и Бела­рус през есента на 1991 г., е грешна стъпка.

Попу­ляр­но­стта на Путин става все по-​разбираема на този фон. По време на него­вото управ­ле­ние нарасна благо­състо­я­ни­ето на граж­да­ните, мили­они хора започ­наха да пъту­ват в чуж­бина. Цените на суро­ви­ните рас­тяха и Путин успя да включи към обога­тя­ва­нето елита, като по този начин при­върза към себе си негови пред­ста­ви­тели. Едно­временно с това той лиши от власт кръст­ниците на мафи­ята и олигар­сите. От рус­ката действи­тел­ност изчез­наха бан­дит­ските войни. „Сви­ва­нето" на демо­краци­ята беше цената, която тряб­ваше да се заплати за всичко това и мно­зин­ството рус­наци бяха съгласни с това. Защото запазва­нето на реда в неустой­чива ситу­ация е много по-​важно от сво­бо­дата на взимане на реше­ния. На Запад не раз­браха нищо от това.

От този момент посто­янно при­съства и иде­ята за импе­рия. Путин започна да действа вече не като моли­тел, а като глава на велика държава. Тази поли­тика от позици­ята на силата беше отхвър­лена в Европа, тъй като поста­вяше под съм­не­ние съще­ству­ва­нето на наци­о­нал­ните репуб­лики на тери­то­ри­ята на бившия СССР. След вой­ната в Гру­зия, след Абха­зия, Осе­тия и Крим, както и след под­крепата на сепа­ра­ти­стите в При­дне­стро­ви­ето и Източна Украйна, САЩ и Евро­съюзът се отка­заха от сътруд­ни­че­ство с Русия.

Връз­ките между ЕС и Русия са скъ­сани. Санкци­ите след­ват една след друга и засега не е ясно до какво може да доведе подобна стра­тегия на еска­лаци­ята. На Запад не искат да раз­бе­рат какво озна­чава загу­бе­ната импе­рия за пред­ста­ви­те­лите на елита и за пове­чето руски граж­дани, че опитът да се съз­даде много­наци­о­нална държава на Запад се възпри­ема като заплаха. Сега в Русия се отна­сят с пре­зре­ние към Европа. И не само поли­тиците обви­ня­ват Евро­съюза в двоен морал. Що се отнася до наруша­ва­нето на меж­ду­на­род­ното право при бом­бар­ди­ров­ките на Белград и интер­венци­ята в Ирак, запад­ният съюз заяви само, че пра­вата на човека е тряб­вало да бъдат защи­тени, а теро­ри­стите - изго­нени. Рус­кото ръко­вод­ство се упреква в наруша­ване на меж­ду­на­род­ното право, въпреки че то про­сто иска да запази онова, което през 1991 г. беше раз­ру­шено в резул­тат на про­из­во­лен акт. Рус­ката про­пагандна машина работи на пълни обо­роти и разпро­стра­нява теле­ви­зи­онни изоб­раже­ния и тек­стове, които не оста­вят ника­кви съм­не­ния относно закон­но­стта на действи­ята на Русия.

Как стра­ните стиг­наха до този конфликт? Поводът беше сва­ля­нето на укра­ин­ския пре­зи­дент. Когато Вик­тор Яну­ко­вич обяви, че няма да подпише спо­ра­зуме­ни­ето за асоци­и­ране с ЕС, настрои срещу себе си ори­ен­ти­ра­ната към Запада инте­ли­генция, чиито пред­ста­ви­тели искаха на всяка цена да попре­чат на завръща­нето на Украйна в импер­ското лоно. Спо­ра­зуме­ни­ето пре­дви­ждаше вклю­ч­ване на Украйна в европе­йското ико­номи­че­ско про­стран­ство и в европе­й­с­ката архи­тек­тура на сигур­но­стта. В Москва това беше при­ето като опит да се разпро­стре сфе­рата на инте­ре­сите на Запада върху тери­то­ри­ята на бившата съвет­ска импе­рия, а на НАТО в Черно море и в Източна Украйна? Това е немислимо!

По този въпрос можеше да се стигне до вза­имно раз­би­ране, ако европе­йс­ките пра­ви­тел­ства не бяха под­крепили тази позиция, потвър­жда­вайки с това опа­се­ни­ята на Путин. Те не можаха да оце­нят сери­о­з­но­стта на ситу­аци­ята и смя­таха инте­лек­ту­алците, ръко­во­дили съби­ти­ята на май­дана, за пред­ста­ви­тели на властта. Още тогава обаче можеше да се раз­бере, че рево­люци­о­не­рите на май­дана не олице­тво­ря­ват цялата страна. В Крим и в Източна Украйна никой не под­крепяше сва­ле­ния пре­зи­дент. Но само малка част в тези райони се иден­тифици­раха със съби­ти­ята в Киев и с про­за­пад­ната ори­ен­тация на новите управ­ници. Ако с помощта на улицата пре­зи­дентът може да бъде лишен от длъж­но­стта си, защо тогава да не може да се направи същото и в Източна Украйна, и в Крим? Така се роди движе­ни­ето, което пър­во­на­чално искаше само само­сто­я­тел­ност и авто­номия вътре в Украйна. В подълже­ние на няколко след­ващи сед­мици то получи одоб­ре­ни­ето на Путин, който се настани във ваку­ума, оста­вен от запад­ните поли­тици с тех­ните под­ходи, игно­ри­ращи исто­ри­ята. Така Путин успя да стане адво­кат на онези, които се иден­тифици­раха с бившата импе­рия, а не с новата укра­ин­ска наци­о­нална държава. Тези хора не поже­лаха да се окажат загу­били от рево­люци­ята, която не желаеха.

След разпа­да­нето на СССР мили­они съвет­ски граж­дани се превър­наха в пред­ста­ви­тели на наци­о­нални малцин­ства или в жители на авто­номни реги­они. Започ­наха да ги ръко­во­дят нови управ­ници, които те не бяха изби­рали. Сега те се ока­заха в чуж­бина и не раз­би­раха какво се е слу­чило не по тяхна воля. Именно такава беше ситу­аци­ята в Крим, в Източна Украйна, в Гру­зия, в Азер­байджан, в Мол­дова, в Казах­стан. Не само рус­наците възпри­еха раз­руша­ва­нето на импе­ри­ята като наци­о­нално униже­ние. Абхазци и осе­тинци, арменци и азер­байджанци, евреи и немци тряб­ваше да наме­рят своето място в новата реал­ност, в която ста­наха чужди в соб­стве­ната си страна. Неза­ви­симо­стта на едните се превърна в стра­да­ние за други.

Докато в Москва управ­ля­ваха онези хора, които носят отго­вор­ност за разпа­да­нето на СССР, недо­вол­ните в неза­ви­си­мите репуб­лики бяха оста­вени сами заедно с бол­ката за загу­бе­ната си родина. През про­летта на мина­лата година всичко се промени. Акти­ви­стите в Крим и в Източна Украйна вечеможеха да раз­чи­тат не само на под­крепата на Москва. Те ста­наха единни в сво­ите цели и намерения.

Във Вашинг­тон и Брюк­сел нямаше съм­не­ния - Украйна трябва да бъде защи­тена от агре­сора, който заплашва ней­ния суве­ре­ни­тет. Санкции вме­сто прего­вори - това беше стра­теги­ята на Запада по отноше­ние на Русия. Подобна позиция обаче само потвърди натрап­чи­вите пред­стави на Путин, че НАТО и ЕС искат да изве­дат Украйна от сфе­рата на вли­я­ние на бившата съвет­ска импе­рия, а воен­ното им при­съствие ще бъде разши­рено до Дне­пър и Дон, тоест - до исто­ри­че­ския център на много­наци­о­нал­ната руска импе­рия. Това тряб­ваше да бъде раз­брано много по-​рано. По време на встъп­ва­нето си в длъж­ност на 7 май 2012 г. Путин заяви, че животът на бъдещите поко­ле­ния зависи от нашата спо­соб­ност да бъдем лидери и при­тега­те­лен център на цяла Евра­зия. Много години преди това той открито заяви, че за него разпа­да­нето наСССР е най-​голямата гео­ст­ра­теги­ческа ката­строфа на ХХ век. Путин започна да говори за връзки между наро­дите на бившия СССР. Рево­люци­ята на май­дана сложи край на тези пла­нове. Това можеше да бъде пред­ска­зано. Но на Запад почти нямаше праг­ма­тици, а само късогледи поли­тици, които при­зо­ва­ват за санкции и съпро­тива, но не са готови да участват във война в Украйна. В подобна игра не може да има побе­ди­тел. Никога по-​рано Путин не е бил тол­кова попу­ля­рен в Русия като сега. Дори мно­зина опо­зици­о­нери се спло­тиха около пре­зи­дента - те не са негови при­върже­ници, но под­крепят стра­теги­ята му по отноше­ние на Украйна. Русия яхна въл­ната на пат­ри­о­тизъм, която скри под себе си някога съще­ству­ващите раз­ли­чия в мне­ни­ята. Семе­ната, посе­яни от Путин, покъл­наха. Много години напред ще се говори, че запад­ните служби се опит­ват да деста­би­ли­зи­рат Русия. Само от гледна точка на изпи­та­ното униже­ние може да стане ясно защо една тро­мава про­пагандна машина е спо­собна да про­из­веде тол­кова успешни кампа­нии. Само малцина в Русия смя­тат лъж­ливи твър­де­ни­ята, че рево­люци­ята на май­дана се е управ­ля­вала и финан­си­рала от запад­ните спе­ци­ални служби. Импе­ри­ята пре­стана да съще­ствува, но в умо­вете на хората все още не е умряла.

Искам да при­веда мне­ни­ето на мой мос­ков­ски при­я­тел, чийто баща е рус­нак, а майка му - укра­инка. Той отрича Путин и него­вия режим, както всички рус­наци винаги отри­чат държа­вата, но от импе­ри­ята, която е негова родина, не се отказва. И добавя още нещо: може да се даде предпо­чи­та­ние на дик­та­ту­рата, а не на демо­краци­ята, ако пър­вата гаран­тира по-​добър ред от втората.

За Запада всичко това остава нераз­би­ра­емо. Там се говори за общи цен­но­сти, свър­зващи европе­й­с­ката демо­крация с киев­ското пра­ви­тел­ство. Наивна пред­става, която про­из­лиза от след­ната теза: който говори за демо­крация, е демо­крат. Някой от поли­тиците беше задал въпрос откъде се е взело богат­ството на шоко­ла­до­вия крал и при­тежа­тел на мили­арди - олигарха Порошенко, който навремето е бил мини­стър на Яну­ко­вич, а сега е укра­ин­ски пре­зи­дент. Дали изобщо някому е известно как и от кого се управ­лява Украйна и върху какво е осно­вана лоял­но­стта на насе­ле­ни­ето по отноше­ние на киев­ското правителство?

Русия на Путин не е демо­крация, както не е демо­крация и Китай. Ние обаче не можем да проме­ним Русия и тя ще остане такава, как­вато е. Докато няма ника­ква алтер­на­тива на авто­ри­тар­ния ред на Путин, би било грешка Русия да бъде изо­ли­рана от Европа. Конфрон­таци­ята не само няма да отслаби, а ще усили този режим. Веро­ятно пове­чето рус­наци са настро­ени либе­рално в зна­чи­телно по-​малка степен от своя пре­зи­дент. А който иска да постигне нещо в поли­ти­ката, ще трябва да се смири с тази действителност./ в. «Русия днес - Россия сегодня»

Автор: Йорг Баберовски