Как двама земляни съживиха една „спяща” космическа красавица
Секция: Наука
27 Март 2015 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как двама земляни съживиха една „спяща” космическа красавица

/КРОСС/ Пол­ков­ник Весе­лин Сто­я­нов, инже­нер от запаса, вое­нен пилот първи клас:

„За нас е висока чест Вашето уча­стие през юни 1988 година в съвмест­ния полет с коман­дира на кос­ми­че­ския кораб „Союз Т-​4″ Ана­то­лий Соло­вьов и българ­ския космонавт-​изследовател Алек­сандър Алек­сан­дров до орби­тал­ната станция „Мир". В продълже­ние на повече от девет дено­нощия вие изпъл­нихте сложна експе­римен­тална програма, зна­чи­телна част от която беше подго­т­вена в ИКИТ-​БАН. Това беше нов, зна­чим при­нос в българ­ската кос­ми­ческа наука и прак­тика след полета на пър­вия българ­ски кос­мо­навт Георги Ива­нов, уни­кал­ната кос­ми­ческа програма „Бълга­рия 1300″ и други мисии в рам­ките на сътруд­ни­че­ството в изслед­ва­нето и използва­нето на кос­ми­че­ското про­стран­ство за мирни цели, вклю­чи­телно на Меж­ду­на­род­ната кос­ми­ческа станция" - това е фраг­мент от поздра­ви­тел­ното писмо, което член-​кореспондент проф. д.т.н. инж. Петър Гецов, дирек­тор на Инсти­тута за кос­ми­че­ски изслед­ва­ния и тех­но­логии към БАН (ИКИТ) изпрати до летеца-​космонавт Вик­тор Сави­них, два пъти Герой на Съвет­ския съюз, член-​кореспондент на Рус­ката ака­демия на нау­ките, про­фе­сор, док­тор на тех­ни­че­с­ките науки и гла­вен редак­тор на спи­са­ние „Росийский кос­мос", по слу­чай него­вата 75-​годишнина, която той навърши на 7март.

Неудобно ми е да препи­свам от себе си обшир­ното интервю с три пъти лете­лия в Кос­моса Вик­тор Сави­них и пуб­ли­ку­вано преди години в докумен­тал­ната ми книга „В небето и над него", посве­тена на съветско-​българския полет. Затова ще при­помня накратко нео­бик­но­ве­ната за све­тов­ната кос­мо­нав­тика „реанимация", която двамата с Вла­ди­мир Джа­ни­бе­ков извършиха на безмълв­ната орби­тална станция „Салют-​7″ и тя по-​нататък години наред при­емаше на борда си руски и чуж­де­странни космонавти.

„Бавно, опип­вайки сту­де­ната тъм­нина, в кос­ми­че­с­ката тъм­нина доплу­ваха двама в про­ти­вогази - така би могъл да започва страшен, фан­та­сти­чен три­лър и този епи­зод би изглеж­дал много ефектно на кино­лента. В действи­тел­ност беше невъзможно да ни види някой, защото нао­коло беше пълна тишина, непро­ница­ема тъм­нина и кос­ми­че­ски студ" - с доб­ро­душна иро­ния си спомня Сави­них в какво състо­я­ние са наме­рили „Салют-​7″, която по същото време губи висо­чина и не отго­варя на позив­ните от Земята.

Накратко казано, двама души в мърт­вата станция, някъде сред без­край­ния Кос­мос! На тях се пада жре­бият да събу­дят заспа­лата станция. Всъщ­ност този слу­чай е нео­бик­но­вен, а медий­ната информация за тази експе­диция е съв­сем оскъдна и добре редак­ти­рана - съобще­ни­ята на ТАСС бодро информи­рат наци­о­нал­ната и све­тов­ната ауди­то­рия, че екипажът Джанибеков-​Савиних извършва на борда пла­нови дей­но­сти, а настро­е­ни­ето и само­чув­стви­ето им са добри.

„На нас с Володя също ни се искаше всичко да изглежда при­казно - при­стиг­нали са, видели са какви са при­чи­ните за повре­дата, ремон­ти­рали са как­вото трябва и побе­до­носно са се завър­нали на Земята... Раз­бира се, ние побе­ди­хме - станци­ята оживя. И все пак... Днес съобще­ни­ята за кос­ми­че­с­ките полети се възпри­емат едва ли не като пъту­ва­нето в мет­рото от еди­ния до другия край на града. Всъщ­ност Кос­мо­сът е загадъ­чен и страшен ..." продължава Вик­тор Савиних.

А който е упо­рит и иска да про­следи това въл­ну­ващо продълже­ние, не е трудно да намери книгата на Вик­тор Сави­них „Записки с мерт­вой станции". В нея е пуб­ли­ку­ван днев­ни­кът, който той води в продълже­ние на 165-​те дено­нощия полет на „Салют-​7″, както и стра­ници от разго­во­рите с Центъра за управ­ле­ние на поле­тите, отра­зя­ващи най-​сложните пери­оди от въз­ста­но­вя­ва­нето на станцията.

Владимир Джанибеков

Два пъти Герой на Съвет­ския съюз, Герой на Монгол­ската Народна Репуб­лика, удо­стоен с пет ордена „Ленин", с орде­ните „Чер­вена звезда", „Държавно знаме на Унгар­ската народна репуб­лика", „Дружба", „За служба на Роди­ната във Въоръже­ните сили на СССР", френ­ския орден на Почет­ния легион, поче­тен граж­да­нин на гра­до­вете Гага­рин, Калуга, Чер­кезк, Арка­лик, Хюстън...

Това е офици­ал­ната пред­става за един нео­бик­но­вен с делата си човек - съвет­ския кос­мо­навт Вла­ди­мир Алек­сан­дро­вич Джа­ни­бе­ков. Роден е на 13 май 1942 година в село Искан­дар, Таш­кент­ска област, Репуб­лика Узбе­ки­стан в семейството на служещ. През 1960 година завършва Таш­кент­ското суво­ров­ско учи­лище, а пет години по-​късно и Ейското висше лета­телно учи­лище за летци, след което започва да служи като летец-​инструктор във ВВСна СССР. От 1970 година е в Отряда на кос­мо­нав­тите. Преми­нал пъл­ния курс по общо­кос­ми­ческа подго­товка и подго­товка за кос­ми­че­ски полети на кос­ми­че­ски кораби тип „Союз" и орби­тални станции тип „Салют".

Извършва пет кос­ми­че­ски полета като коман­дир на екипаж, от които ще отбе­лежим само петия му - като коман­дир на кораба „Союз Т-​13″ и орби­тал­ната станция „Салют-​7″ от 6 юни до 26 сеп­тем­ври 1985 г. с Вик­тор Сави­них. Продължи­тел­но­стта на този полет е над 112 дено­нощия и от тех­ни­ческа и пси­хо­логи­ческа гледна точка се смята за най-​сложен в исто­ри­ята на съвет­ската и сред трите най-​драматични в све­тов­ната кос­мо­нав­тика. Него­вата същ­ност е, че след разпа­дане на радиовръз­ката и вслед­ствие на нару­ше­ния в ори­ен­ти­ра­нето на слън­че­вите бате­рии към Слънцето орби­тал­ната станция „Салют-​7″ започва съв­сем неуправ­ляем полет.

За въз­ста­но­вя­ване на кон­трола над станци­ята са изпра­тени Джа­ни­бе­ков и Сави­них с модифици­ра­ния за тази цел кораб „Союз Т-​13″. От кораба е демон­ти­рана системата за авто­ма­тично ска­ч­ване и крес­лото на тре­тия кос­мо­навт, снаб­ден е с допъл­ни­телни запаси вода, захран­ване и кис­ло­род, подоб­рени са сред­ствата за визу­ално наблю­де­ние и за осъще­ствя­ване на ръчно ска­ч­ване, мон­ти­ран е лазе­рен дале­комер. При­ближа­ва­нето на кораба към станци­ята е осъще­ствено и с уча­сти­ето на наземни и кос­ми­че­ски сред­ства на системата за про­ти­во­ра­кетна отбрана. За успеш­ното изпъл­не­ние на зада­чите в този драма­ти­чен полет Вла­ди­мир Джа­ни­бе­ков е удо­стоен със зва­ни­ето генерал-​майор от авиаци­ята. Сумар­ното му време в Кос­моса е 145 дено­нощия 15 часа 58 минути и 35сек./ в. Русия днес