Международен ден на панталоните
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Март 2015 10:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен ден на панталоните

София /КРОСС/ Днес се чества международният ден на панталоните. Повече за историята на древната дреха, както и за любопитните факти около нея, разказва най-голямата международна, виртуална общност Kaymu.
Дрехата, позната като панталон, за първи път се среща в историята през 6-ти век преди новата ера, с появата на иранските народи в гръцката етнография. По това време, не само персите, но народите от Изтока и Централна Азия са ги носили. Дори и през тези ранни времена, панталоните са били дреха, която се е използвала и от двата пола. Днес панталоните са мултифункционална, унисекс дреха, която е предпочитана и сред дамите от различни националности.
Любопитни факти за панталоните:
• В ранните векове, жените в Западния свят са носели панталони, подобни на персийските.
• До Средновековието в Европа жените са носели само рокли, а мъжете панталони с бричове.
• След Френската революция, мъжете са свалили високите си токчета, копринени чорапи и перуки и са започнали да носят панталони.
• През деветнадесети век жените са носели панталони за езда, но са ги покривали с дълги поли.
• До 19 век материята, от която са шити панталоните е разтегателна, след това се въвеждат различните материи, предно закопчаване и копчета.
• Джинсите са първите панталони, които поставят жените и мъжете наравно.
• В САЩ до 1970 г. панталонът не е на мода. Нещо повече, дори е бил противозаконен за дамите и те не са можели да ги носят в офиси, класни стаи и ресторанти.
В днешно време удобната дреха е предпочитана от 70% от жените по света, а в чест на днешния празник се очкава 80% от населението по света да бъде облечено именно с панталони.