Третият Майдан се задава – олигарсите не могат да си поделят Украйна…
Секция: СВЯТ
27 Март 2015 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Третият Майдан се задава – олигарсите не могат да си поделят Украйна…

/КРОСС/ Войната между украинския президент Порошенко и губернатора на Днепропетровск вече започна да се изражда в обичайния бандитизъм. След като останалите олигарси дръпнаха от алчните ръце на Игор Коломойски две държавни енергийни компании той започна да вилнее и бесува, както и да плаши Киев, че ще организира и спонсорира нов „Майдан", напомняйки за важната си роля по време на протестите на пл."Независимост", които докараха на власт Порошенко и компания. Сега украинският президент използва армията като силова бригада, изпращайки два батальона на Националната Гвардия в Днепропетровск, но не за да пазят от злите сепаратисти, а за да сплашва олигарха-губернатор...

След като американският посланик в Украйна публично отбеляза, че „старите времена си отидоха" и Аваков и Наливайченко публично подкрепиха „Шоколадовия крал" - Петро Порошенко, Коломойски се оказва в доста незавидна ситуация: целия репресивно-наказателен апарат на хунтата в Киев се оказа срещу него, на страната на опонентите му.Същевременно вече стана публично достояние, че Коломойски ще изгуби не само част от имуществото си, но и любимите му наказателни отряди от футболни хулигани, които бяха радикалния фактор, за криминализирането и окървавяването на протестите през зимата на 2013-2014 година на площад „Независимост" в центъра на Киев. Тези радикали идваха въоръжени с огнестрелни оръжия. Същите тези изгориха и разстрелваха десетки хора на 2-ри май, 2014 в Дома на профсъюзите в Одеса. Вчера наобяд стана ясно, че Игор Палица - протежето на Коломойски в Одеса му е докладвал, че неправителствените батальони, които контролираха града, тоест радикалите на Игор Коломойски, са напуснали градът.

Коломойски бива атакуван от останалите олигарси-акули по всички фронтове. Търпи тежки поражения и е поставен в отбранителна позиция. Той е още по-опасен в момента, защото е притиснат до стената и наистина би прибегнал до решението да подклади Третия Майдан в центъра на Киев, този път срещу Порошенко.

Оттук са резонни някои мои заключения...

1. Напускането на 4 министри от партията на Петро Порошенко („Блок на Петро Порошенко") е по-скоро политически е по-скоро политически демарш, отколкото фатално събитие, което може доведе до разпад на коалицията между Яйценюк и Порошенко. Дори напротив, напоследък и двамата демонстрират общо задоволство и намерение да се разправят с могъщия и преяждащ с власт губернатор на Днепропетровск - Игор Коломойски.

2. Подписката за искането на оставката на шефа на разузнаването на Украйна Наливайченко не е работа на Киев. Тя може да бъде пратена директно на посланика на САЩ в Киев, с оглед на това, че Наливайченко е сочен за свързан с чужди разузнавания ренегат и тук най-вероятно става дума за американското.

3. Признаването на автономния статут на ДНР и ЛНР е в директна конфронтация с политиката на САЩ и техните протежета в Украйна. Войната на олигарсите за власт, богатства и апетитни хапки от Украйна, както и геополитическите измерения на конфликта в страната бяха предсказани от известния руски писател Александър Бушков още през 2007-ма година. И може би, не беше трудно. Олигархията в Киев е съставлявана от алчни ренегати, какъвто е и самия Порошенко, който по това време, когато Бушков кротко си е писал книгата в Сибир американците са наричали в докладите си „засрамения олигарх". Той първо предаде Юшченко, а след това скочи в ръцете на Янукович, който го назначи за външен министър и двамата потриваха ръце, желаейки страната да влезе в НАТО и ЕС, за да могат да крадат. Впрочем не се чудете защо САЩ, ЕС и МВФ подхвърлят само трохички на Киевската хунта - защото си я познават...

4.Обвиненията срещу Порошенко и главното командване, че са претърпяли тежки военни загуби и са виновни за провала на т.нар. „Анти-терористична операция" не са нищо ново. Коломойски започна да подклажда недоволството в Киев заради това и големите загуби на човешки животи, както и непрестанната мобилизация, но това са неща, които хора като Ляшко и анализаторите на немското разузнаване отдавна съобщиха. Недоволството само ще продължава да расте. Порошенко се страхува, но няма избор, освен да даде истински автономен статут на ДНР и ЛНР, което може дори да доведе до свалянето му от власт. Защото това ще отприщи огромна ярост, както сред ултранационалистите, така и към майките, жените и останалите противници на войната: за това ли измираха синовете им, заради тази зле скалъпена и подклаждана отвън война в Източна Украйна?

Но да не забравяме за какво говорим, когато се опитваме да коментираме блатото, раздирано от война, в което олигарсите пируват и точат зъби един срещу друг. Говорим за опасен комар с много риск и слаби карти. За разлика от Порошенко, Коломойски няма публична подкрепа въобще. Илюзорно е да смята, че може да диктува на Киев, защото няма инструментите, с каквито разполагат в Киев. Особено репресивния апарат на държавната машина. Порошенко и останалите са нащрек - те ли не знаят как купеното политическо влияние и парите могат да окървяват столицата и да свалят някой от власт.

Коломойски се самозабрави, разми границите на това, което е по силите му и това, което не е. Седейки на купчини с пари той пропусна, че и най-слабата държава е по-силна и от най-силния олигарх и мафиот. И може да го смачка, ако тръгне срещу нея. Че, когато неговата „Приватбанк" блокира 50 милиона долара, собственост на президента-олигарх Порошенко няма да остане безнаказан.

По-рано наказателните отряди от крайно-десни и ултранационалисти на Коломойски служеха на Киев, за да се контролира и сплашва населението на Източна Украйна. Сега тази работа си я върши Киев сам, след началото на АТО. Тези батальони на еврейския олигарх станаха ненужни. А и са отдавна дискредитирани. Киев ще монополизира правото на агресия и насилие, не му трябват други структури, които могат да са проблем и за самата хунта в Киев.

В момента Киев е под контрола на САЩ и това е повече от очевидно, логично и нормално. Те задоволяват американските интереси в региона и не е трудно да се види, че на американците губернатора Коломойски не просто не им пречи, но и не е излишен. Колкото повече наказателни отряди, толкова по-добре. Това е тяхната логика. Затова Коломойски има подкрепата на американците. И те са неговата надежда, неговия важен съюзник, който може да успокои хунтата в Киев, която иска да го свали на земята, да го съблече и да го нарита. САЩ трябва да успокоят разбеснелите се олигарси, защото те ще се самоизядат, карайки се кой-какво да открадне, което поставя про-американското правителство и президент под реална опасност.

САЩ могат да уредят равенство на Коломойски, а не задаващата се загуба в този мач на украинската политическо-олигархично поле. Порошенко и останалите около него няма да са доволни, но ще отстъпят, ще спрат да се опитат да чакалстват и ще оставят еврейския олигарх намира, ако получат такива инструкции. Най-вероятно американския посланик ще се превърне в медиатор между готовите да воюват украински олигарси. И няма да е просто куха реплика обичайното „бла-бла, правим всичко в името на стабилността". Защото властта в Киев може да си отиде наистина. А приказките за про-европейско бъдеще и другите лъжи вече свършиха, торбата с лъжи се скъса и хората видяха, че не само не ги е чакало нищо по-добро, а животът им се влоши в рамките на по-малкото от една година.

Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал указ за освобождаването на Игор Коломойски от поста губернатор на регион Днепропетровск. Това е поредния тежък удар, който Порошенко и приближените до него олигарси нанасят на Коломойски, който след като беше изгонен от „Укрнафта" заяви, че „В Киев управляват крадци, които е време да си вървят".

Източник: https://alterinformation.wordpress.com/