Извънредни закони, за да вземат на Василев фирмите – нали уж капитализъм, защо пак по комунистически?
Секция: Коментари
27 Март 2015 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Извънредни закони, за да вземат на Василев фирмите – нали уж капитализъм, защо пак по комунистически?

/КРОСС/ Предвожданата от Бойко Борисов коалиция се кани да внесе в парламента поправки в закона, които да позволят на ДАНС да спре продажбата на фирми, засягащи националната сигурност, като изрично в текстовете е включена БТК.

Това е извънредно законодателство и се прави с цел да се попречи на продажбата на дяловете на Цветан Василев в БТК, които представляват 43% от компанията.

Това е второто извънредно законодателство, което правителството на Борисов е на път да приеме, за да сложи контрол върху активи, свързани с Цветан Василев. Първо гласуваха поправки в закона, които позволиха да бъдат назначени синдици в банката, но не от съда, а от контролирания от правителството Фонд за гарантиране на влоговете. Синдиците са спорни (виж тук) и очевидно ще обслужват интересите на ...Пеевски, чиито медии напълно подкрепят и мотивират за пред обществото стъпките на Борисов по отношение на КТБ.

Така се получава, че парламент и правителство се занимават да изземат бизнеса на банкер, който довчера беше пръв бизнес партньор на Пеевски и фаворизиран от предишното правителство на Борисов, което вкара в неговата банка две трети от парите на държавните компании. След като бившите бизнеспартньори се скараха, започна война с помощта на прокуратурата и беше впрегната цялата държавна машина банката да бъде фалирана и активите й да преминат в когото трябва. Този процес вървеше не особено успешно за Пеевски. Василев също успяваше да придърпа каквото може след рухването на банката. Както предвидихме в e-vestnik преди две години, тази групировка около КТБ ще се разпадне и ще се бият за парчетата й (виж тук). Точно това наблюдаваме в момента.

Василев продаде в пакет с БТК също и военните заводи „Дунарит" (92%) и „Авионамс" (92%), операторите на мултиплексите НУРТС (100%) и „Фърст Диджитъл" (100%) и фирмата за пийпълметрични изследвания „Гарб". Цената е общо...1 евро, купувачът е неизвестна компания LIC33, с единствен собственик белгиецът Пиер Луврие. Правителството изрече забележителната глупост, че иска да разбере произхода на парите на купувача, тоест да се докаже произхода на 1 евро...

Мнозина подозират, че сделката е фиктивна, Василев продължава да се крие зад нов собственик. Дали е така, ще се разбере в бъдеще. Но той всъщност отчаяно се мъчи да спаси тези фирми от поглъщането им от Пеевски и Борисов.

Квесторът на БНБ в КТБ обяви преди дни, че БТК няма кредити към банката. Тоест, опитът да се спре продажбата на БТК със специално законодателство, е чиста намеса на държавата в една частна сделка. И то в полза на заинтересовани бизнес среди, които използват властта за бизнеса си.

Намесата с извънредно законодателство прилича на комунизъм, в съчетание с мафия. И тъй като компанията купувач от Цветан Василев е собственост на белгиец, уличен във връзки с руски олигарси, тази държавна законодателна намеса се приема политически. Все едно спасяват български компании от руски олигарси и руско влияние.

Да, ама...Как ще стане юридически? Закон с обратно действие няма как да мине в съда. Купувачът е белгиец, не руснак, компанията му е регистрирана в Европа. Може ли държавата да забрани частна сделка? Както се казва - нали искахте капитализъм? Защо сега пак по комунистически?

 

E-vestnik