Рашидов и Мутафчиев поздравиха театралите
Секция: КУЛТУРА
27 Март 2015 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рашидов и Мутафчиев поздравиха театралите

/КРОСС/Поздравление до „създателите на съвременния театрален роман" отправи министърът на културата Вежди Рашидов в Международния ден на театъра. Тази вечер той ще бъде празнуван на церемония в Народния театър, където ще бъдат раздадени наградите „Икар".

„Скъпи колеги и приятели, от името на Министерството на културата и лично от мое име Ви поздравявам по случай Международния ден на театъра - пише Рашидов. - Вие сте създателите на съвременния български театрален роман. Някъде в оригиналния му текст писателят и драматург Михаил Булгаков споделяше, че има сложни машини на този свят, но театърът е най-сложната. Каквато и добра ирония да влага Булгаков в това, то е много близо до истината. Няма как тази форма на концентриран живот, на многоликия живот на човешкия дух, да не е сложна и да не се захранва с огромни усилия, талант и чувство за мисия.

Вие, българските артисти от всички превъплъщения на това сценично изкуство, се вграждате в процеса му непрекъснато, защото театърът има един официален празник, но не познава почивен ден. Всеки ден, всеки миг е белязан от присъствието му.

Благодарим Ви за всичко, което правите за развитието на българската духовност и култура. Каквото и да си говорим, през всичките си трудности и изпитания, театърът е едно от най-динамичните и привлекателни изкуства. Българският театър е един жив театър, във всеки смисъл на думата, той не просто оцелява, той се развива пълноводно и модерно, изграждайки високи морални и художествени ценности.

Честит празник!"

Послание до колегите си отправи и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, които довечера ще връчат „Икарите" за най-впечатляващите роли и събития през изминалата година.

„Всички ние, които плуваме в необикновения въздух на театралните сцени, знаем че театърът е колективно изкуство - казва Мутафчиев. - Без отбор няма победа, но нека не позволяваме на посредствеността да се обединява срещу работещите, търсещите и рискуващите.

По случай Световния ден на театъра приемете моите пожелания за здраве, сила, бодрост и бурни аплодисменти след края на театралните ви спектакли всяка вечер!

Честит празник!"