Неограничени пълномощия за турската полиция
Секция: СВЯТ
27 Март 2015 19:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неограничени пълномощия за турската полиция

/КРОСС/ Турският парламент одобри промените в закона за гарантиране на вътрешната сигурност.

Законът бе гласуван след ожесточени дебати, продължили няколко седмици. Той разширява пълномощията на полицията и губернаторите за поддържането на обществения ред. Без предварително разрешение полицаите ще задържат до две денонощия демонстранти, чиито действия могат да доведат до нарушаване на реда. Освен това е възможен личен обиск на лица и на тяхното имущество след само устно разпореждане на полицията „при наличието на достатъчни основания". При необходимост властите ще могат да подслушват телефоните на гражданите в продължение на две денонощия без разрешение от съда.

„За неутрализация на заплаха" полицията получава и правото да използва оръжие спрямо онези, които нападат или правят опит за нападение върху стражите на реда и други лица. По време на масовите безредици властите ще могат да използват боядисана вода от водомети за разгонване на тълпите.

Обсъждането на законопроекта няколко пъти доведе до побоища в парламента. Опозицията смята, че промяната в закона превръща Турция в полицейска държава, като дава практически неограничени пълномощия на стражите на ред.